I dok se otkrivaju stravčni zločini ruskih snaga u Ukrajini, u gradovima gdje ruski okupator više nije nazočan Ukrajinci već počinju sa obnovom. Možda najbolji primjer je grad Irpen gdje je već trećina ulica očišćena i život se polako vraća u normalno stanje. 

-Prvo moramo osloboditi ceste kako bi vozila mogla prolaziti, a zatim idemo prema zgradama i drugim objektima koji su razoreni u agresiji – rekli su lokalni dužnosnicima. Više od 300 volontera svakodnevno čisti ulice ovoga grada i to samo pokazuje kako se duh Ukrajinaca nije slomio u agresiji na njihovu zemlju. 

Oni kažu kako im snagu daju u poruke iz Vatikana koje stižu ovih dana, a u kojima papa Franjo poziva na molitvu za Ukrajinu i hitan prestanak napada na tu zemlju i njihove stanovnike. 

Poseban trenutak se dogodio ovoga tjedna kada je papa Franjo uzeo zastavu Ukrajine koju mu je donesea iz Buche u kojoj su počinjeni stravični zločini nad lokalnim stanovništvom. 

Iako papini apeli ne dopiru do Kremlja, oni jasno odzvanjaju ulicama ukrajinskih gradova i daju snagu Ukrajincima u borbi za opstanak i obnovu onoga što je ruski agresor porušio u zadnjih mjesec i po dana. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!