Simpatična uskrsna rolada odličan je izbor glavnog deserta na vašem blagdanskom meniju!

Recept donosi Slatki svijet.

Sastojci

Kakao biskvit

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 70 g glatkog brašna
  • 40 g gustina
  • 30 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Puding krema od vanilije

  • 350 ml mlijeka
  • 1 prašak za puding s okusom vanilije
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature

Čokoladna krema

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 3 pune žlice puding kreme

Ostalo

  • džem od borovnica
  • jagoda ili malina

Priprema

Bjelanjcima dodajte mal soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Malo po malo dodajte šećer i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje, dodajte jedan po jedan žutanjak. Na kraju dodajte otopljen pa malo ohlađen maslac.

U zdjelici pomiješajte brašno, gustin, kakao u prahu prašak za pecivo. Suhe sastojke prosijte i lagano umiješajte u pripremljenu smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30×45 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite neka se ohladi.

Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku s dodatkom šećera, ohladite ga pa izmiksajte s maslacem sobne temperature. Odvojite tri pune žlice kreme sa strane, a ostatak kreme iskoristite za nadjev rolade.

Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od borovnica te premažite bijelom kremom. Na pari otopite čokoladu, malo ju ohladite pa pomiješajte s kremom koju ste sačuvali. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje.

Proljetnu roladu premažite čokoladnom kremom pa prijeđite vilicom preko kreme kako bi dobili izgled kore drveta. Roladu ukrasite pisanicama, jestivim cvjetićima i ostalom prigodnom dekoracijom. Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

KEKSI U OBLIKU GLJIVA

Tijesto

  • 350 g glatkog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 150 g margarina sobne temperature
  • 1 jaje

Smjesa za lijepljenje

  • 100 g šećera u prahu
  • 1,5 – 2 žlice vode
  • 1 žličica limunovog soka

Šećer, margarin i jaje dobro izmiksajte. Dodajte ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Od rashlađenog tijesta oblikujte kuglice koje će poslužiti kao kapica gljiva te štapiće koji će kasnije biti stručak gljiva. Kekse pecite otprilike 10 minuta na 200°C.

Toplim kuglicama izdubite malo sredinu tako da kasnije možete umetnuti stručak. Kako bi gljive bile stabilne, stručcima malo odrežite jedan kraj, tako da dno bude ravno.
Šećer u prahu izmutite s vodom i limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. U udubinu kapice stavite malo „ljepila“, pričvrstite stručak pa odložite gljivu na papir za pečenje i ostavite 15-20 minuta da se osuši na sobnoj temperaturi.

Kada sve gljive budu osušene, ljepilo malo razvodnite (dodajte samo 1 žlicu vode) i prelijte kapice gljiva. Po želji gljive dodatno ukrasite jestivim perlicama.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com

error: Content is protected !!