Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je prokomentirao na posebnoj sjedinici Narodne skupštine Republike Srpske sankcije koje mu je uvela Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i rekao da ga nije briga za njih.

– Samo će mi omogućiti da s njima i s ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom skratim svaku vrstu procedure i razgovora. Odlično – rekao je Dodik.

Britanske sankcije znače da Dodik neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Nemam nikakvu imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu i u toj zemlji nisam bio više od deset godina – dodao je Dodik.

Poručio je i to da Britanci nisu imali nikada dobre namjere prema Srbima.

Podsjećamo, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcioniralo Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Ministrica vanjskih poslova UK Elizabeth Truss je izjavila da ta dva političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

– Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost – kazala je Truss

Istakla je da to nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana, već da su to “sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!