U svrhu što učinkovitije unutarnje organizacije i definiranja odnosa s Civilnom zaštitom općine Posušje, u četvrtak su načelnik Posušja Ante Begić i predsjednik DVD-a Rakitno Ante Mihalj potpisali ugovor o međusobnim pravima i obvezama, čime je to dobrovoljno vatrogasno društvo ušlo u sustav zaštite i spašavanja općine Posušje.

Ovim sporazumom najmlađe dobrovoljno vatrogasno društva u općini Posušje preuzelo je obvezu formiranja službe s imenovanjem voditelja, zamjenika i pripadnika; popunjavanja službe osposobljenim članovima; utvrđivanja potrebe vezane uz opremu i druga sredstva rada; organizacije adekvatne obuke, kao i izrada vlastitih procedura rada, priopćeno je iz Općine Posušje.

Po pitanju operativnih obveza, DVD Rakitno obavljat će mjere zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, od gašenja požara, pružanja tehničke pomoći u nesrećama, do sudjelovanja u otklanjanju posljedica.

Također, ugovorom su definirane i procedure angažmana ovog DVD-a, koji će biti obuhvaćen nadležnošću općinskog stožera civilne zaštite.

Najavljene su i prve obuke koje će podići spremnost članova DVD-a Rakitno, pa će se tako početkom svibnja u Gorici održati zajednička vježba s DVD-om Tihaljina.

“Osnivanje dobrovoljnih vatrogasnih društava, pored Profesionalne vatrogasne postrojbe Posušje, itekako je svrhovito uzme li se u obzir površina općine Posušje i konfiguracija terena, i u slučaju DVD-a Rakitno blizina Parka prirode Blidinje. Vatrogasci obavljaju opasan, ali i iznimno plemenit posao. Oni spašavaju našu imovinu, okoliš i živote istovremeno riskirajući vlastiti. Stoga i ovom prilikom upućujemo apel za odgovorno ponašanje prilikom rukovanja vatrom”, poručili su iz Općine Posušje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!