U povodu nastupajućih uskrsnih blagdana, gvardijan franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Željko Nikolić, uputio je uskrsnu poruku. 

– Kršćani cijeloga svijeta, bez obzira na njihovu konfesionalnu raznolikost, u Isusu, kojega Novi Zavjet naziva Kristom („Pomazanikom“), prepoznaju novu Božju objavu i Božji odgovor na ona temeljna pitanja koja bi trebala mučiti svakoga čovjeka pojedinačno: Tko smo? Odakle dolazimo? Kamo idemo? Što je smisao dobrote, pravde, ljubavi i solidarnosti? Suvremeni čovjek nije više, nažalost, zainteresiran za ova temeljna ljudska i egzistencijalna pitanja. Čovjek koji živi i u našoj zemlji i ovome našemu gradu, opterećen brigama svakodnevice, nesigurnošću vlastite egzistencije, materijalnom i duhovnom neimaštinom, interesnom i neodgovornom politikom te suočen s raspadom tradicionalnoga sustava vrijednosti također se odmaknuo od postavljanja i odgovaranja na ova temeljna pitanja. Situacija globalne i lokalne tjeskobe postala je i naš ovdašnji način života – istakao je na početku poruke gvardijan Nikolić. 

Spomenuo je kako pandemija koronavirusa nije pobijeđena, a da se vodi i brutalni agresivni rat koji Rusija vodi na europskome Istoku, a koji, ističe gvardijan Nikolić, u ranjenim sjećanjima naših sugrađana budi aluzije na stradanja u ratu kod nas, pridonose općem stanju očaja, nesigurnosti i tjeskobe.

– Teologija Uskrsa i vjernici kršćani našega grada i naše zemlje Bosne i Hercegovine žele, pozivajući se na osloboditeljsku poruku činjenice da se njihov Učitelj, poslije tragedije Velikoga Petka, pojavio živ među njima, tome svijetu tjeskobe, straha i nesnalaženja ponuditi jedan okvir i prostor nove nade, novi smisao i novu točku orijentacije… I nije Uskrs, to se mora naglasiti, samo ovosvjetska nada i ovosvjetska poruka o nekoj utopijskoj budućnosti. Sekularne ideologije koje se prodaju kao religije žive nažalost još i danas: fašizam, nacionalsocijalizam, komunizam, nacionalizam, ekonomizam obećavale su i obećavaju i danas neodređenu nadu i ‘spasenje’ i ‘otkupljenje’ čovjeku, uvlačeći ga u mrežu robovanja ‘djelima ljudskih ruku’ i ljudske želje za moći. Da je to tako treba samo čuti kojim se kvalifikacijama časte zaraćene strane u Ukrajini – ističe gvardijan Nikolić i zaključuje: 

– Uskrsli Učitelj, s druge strane, želi istrgnuti čovjeka iz robovanja bilo kakvoj ‘zemljanoj’ ideologiji, želi čovjekov pogled okrenuti prema Božjoj budućnosti, prema punini praznoga groba, prema orijentacijskoj točci koju ne može producirati suvremeni nadmeni ‘ekonomski, vojni i politički progres’. Uskrsna je poruka zapravo poziv da čovjek promijeni perspektivu gledanja na život, na zajednicu, na državu, politiku, ekonomiju, da promijeni pogled na svijet. 

Vjernici u našoj zemlji i našemu gradu prvi su pozvani da to učine. I da u njihovu životu, djelovanju i radikalnoj nesebičnoj ‘isusovskoj’ ljubavi i odgovornosti svi drugi prepoznaju tu novu, uskrsnu, obnovljenu perspektivu koja može, korak po korak, preobraziti naše izobličene i nepravedne socijalne, političke pa i religijske zajednice.

Jer Uskrs i jest radikalna promjena svega. Promjena rezignacije u nadu, promjena besmisla u smisao, bolesti u zdravlje, rata u mir, promjena smrti u život.

Svim kršćanskim vjernicima našega grada i naše domovine želim sretan Uskrs, a osobito onima malenim, jednostavnim ljudima koji u svome svakodnevlju, kroz svoj posao te svojom blizinom konkretnom čovjeku, svjedoče poruku nade i novosti života uskrsloga Krista Gospodina. Sve ljude dobre volje u našemu gradu Tuzli i cijeloj BiH pozivam da s nama podijele radost ove velike i prevažne svetkovine, svetkovine nade u Božji svijet pomirenoga čovjeka i izmirenoga čovječanstva. Sretan Uskrs!”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!