Rusko veleposlanstvo u BiH na društvenim mrežama objavilo je stav Marije Zaharove iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o sankcijama Britanije i SAD-a protiv dužnosnika u Bosni i Hercegovini.

U reakciji je “najoštrije osudila jednostrane personalne restrikcije koje su Britanija i SAD uvele 11. travnja protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i niza dužnosnika ove države”, prenosi N1.

“Ovakva pogrešna praksa nezakonitih sankcija, za koju se Zapad u posljednje vrijeme posebno zalaže, ponajmanje je sposobna osigurati provođenje pozitivne agende, izgradnju povjerenja, međunacionalnog pomirenja, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji u cjelini. Očigledno je da provedbom ovako zlonamjerne i destruktivne linije Zapad traži samo jedno – reformatiranje Balkana po svojim uzorcima, na štetu nacionalnih interesa zemalja regije, pod izmišljenim izgovorima eliminirati sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom. Kao i do sada, duboko smo uvjereni da je Balkan teritorija ravnopravne suradnje, a ne konfrontacije, konflikata i obračuna. Pozivamo sve vanjske sudionike da se odreknu sebičnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj suradnji zasnovanoj na principima Povelje UN-a i međunarodnog prava”, navela je Zaharova.

Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo je 11. travnja sankcioniralo političare Srba u BiH Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!