Prof. dr. sc. Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika, predstojnik je Zavoda za neuroznanost i voditelj Centra za medicinu spavanja, te bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu. Nakon što je splitski HDZ u četvrtak objavio njegovu kandidaturu za gradonačelnika, dr. Đogas se medijima obratio ispred zgrade medicinskog fakulteta u kojem radi.

I Plenkovićeva potpora

-Zatečen sam ovom situacijom. Dobio sam poziv koji je apsolutno iznenađenje. Dobio sam odriješene ruke za izbor svojih suradnika, odnosno zamjenika gradonačelnika. Imam potporu čitave vertikale, od Gradskog odbora do premijera Plenkovića. Bez vertikale ništa se ne može napraviti. To je osigurano. Postoji niz ljudi koji do sad nisu bili istaknuti, a sada bi voljeli biti dio ove priče i pomoći. U ovom trenutku mora se napraviti kirurški rez. Ako je najveća stranka mogla napraviti iskorak, mogu i svi ostali da se uhvatimo za isti štap. Osjetio sam pozitivnu energiju da se to napravi i zato sam pristao– rekao je dr. Đogaš i dodao kako mu je Split, u kojem se rodio, sve dao.

Nije u stranci

– Split spava, u stanju je zimskog sna, a ovakve podjele i razjedinjenost ne vodi nigdje. Imam iskustva u vođenju sustava, treba promijeniti paradigmu. Prozor mogućnosti se ukazao, a za to je najzaslužniji HDZ. Nisam u stranci, niti mislim biti, a HDZ me je pozvao bi li bio kandidat. Nakon nekoliko dana promišljanja, gledajući čitavu situaciju da ovaj grad treba probuditi, odlučio sam to – rekao je dr. Đogaš.

Centar za medicinu spavanja

Dr. Đogaš je pionir i jedan od malobrojnih domaćih stručnjaka somnologa, odnosno bavi se poremećajima spavanja.

Nakon diplomiranja na studiju medicine, četiri je godine boravio u SAD-u na postdoktorskom usavršavanju u vrhunskoj svjetskoj znanosti iz neurofiziologije i neurofarmakologije moždanog nadzora disanja.

Osnivač je i voditelj Centra za medicinu spavanja u Splitu koji je nastao 2002. godine kao zajednički projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split, u skladu s najnovijim europskim i svjetskim smjernicama.

Profesor Zoran Đogaš predsjednik je Edukacijskog odbora Europskog društva za istraživanje spavanja (ESRS) i Hrvatskog somnološkog društva – Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora.

Dobitnik je državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!