Ministri vanjskih poslova BiH i Sjeverne Makedonije pozvali su u petak Europsku uniju da omogući ubrzanje integracije svih država zapadnog Balkana u Uniju jer smatraju kako je to najbolji način da se otklone sigurnosni rizici nastali ruskom agresijom na Ukrajinu.

Šefovi bosanskohercegovačke i sjevernomakedonske diplomacije Bisera Turković i Bujar Osmani su nakon susreta održanog u Sarajevu potvrdili kako su obje države zabrinute sigurnosnim stanjem u regiji zbog agresivnog ponašanja Rusije.

“Suglasni smo da postoji rizik i od eskalacije (sukoba) u ovom dijelu Europe”, kazala je Turković novinarima dodajući kako je jedini način da se taj rizik kontrolira punopravno članstvo svih država regije u EU i NATO uz puno uvažavanje do sada postignutog napretka na tom putu.

Dodala je kako BiH žali zbog zastoja u pregovorima o članstvu Sjeverne Makedonije u EU te da bi otklanjanje te blokade bio i dobar signal ostalim državama regije.

Turković i Osmani zajednički predlažu da ministri vanjskih poslova cijele regije upute zajednički apel Uniji kojim bi pozvali na ubrzanje procesa europskih integracija.

“Građani cijele regije očekuju izravnije i hrabrije odluke EU-a”, kazala je Turković.

Makedonski ministar Osmani kazao je kako Sjeverna Makedonija čvrsto i nedvosmisleno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH sukladno Daytonskom sporazumu što je posebice važno danas kada je cijela Europa suočena s krizom do koje je dovela agresija Rusije na Ukrajinu.

Osmani je dodao kako je stajalište Sjeverne Makedonije da BiH treba što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU ali i nastaviti približavanje članstvu u NATO-u.

“Proces europskih integracija sam po sebi jak je poticaj za provedbu reformi a to najbolji je način da zemlje regije dosegnu europske standarde”, kazao je Osmani.

Izrazio je očekivanje kako će Bugarska uskoro ukloniti blokade koje postavlja nastavku pregovora Sjeverne Makedonije o članstvu u EU. Pojasnio je kako se o tome sa Sofijom intenzivno pregovara te da se Sjeverna Makedonija unatoč zaprekama neće odreći procesa europskih integracija. 

Pregovori Sjeverne Makedonije praktično su zamrznuti zbog inzistiranja Bugarske da Sjeverna Makedonija potvrdi kako makedonski jezik ima bugarske korijene te da se makedonskim Bugarima prizna status nacionalne manjine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!