Osvajački ratovi najgori su mogući plod etičkog otuđenja i moralne sljepoće čovjeka, rekao je u subotu vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić i u uskrsnoj poruci pozvao vjernike da se zlu suprotstave prihvaćanjem mira koji je moralni imperativ. 

Monsinjor Vukšić koji je za nadbiskupa u Sarajevu ustoličen u ožujku naslijedivši na tom mjestu kardinala Vinka Puljića kazao je, aludirajući na rat u Ukrajini da uz tragediju koju nosi sam po sebi, rat snažno podsjeća i na stradanja kakva su tijekom rata prošli svi u BiH i kakvih više nikada nije smjelo biti kada bi se ljudi moralno ponašali.

Osvajački ratovi najgori su mogući plod etičkog otuđenja i moralne sljepoće čovjeka, njegova uma ili srca, rekao je. 

Time je podsjetio na izjavu pape Franje koji je takve ratove jednostavnim riječima opisao kao ludilo.

“Naspram tragičnim sukobima, društveni mir je moralni imperativ. On je velika ljudska potreba i uvijek je posljedica dobre volje, pravde i dogovora. Održava se dijalogom, strpljenjem i uvažavanjem koje uvijek treba voditi i njima ravnati razboritost”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Zavojevači su najveći duhovni siromasi koji obiluju grijesima, rekao je nadbiskup Vukšić.

Osvajački rat izravna je i strašna pobuna protiv Božje volje i zakona jer je protivan njegovoj temeljnoj zapovjedi: ne ubij, istaknuo je.

Pozvao je stoga vjernike da se takvom zlu suprotstave prihvaćanjem mira kakvoga nudi Isus jer je čovjek blagoslovljen Isusovim mirom i vjeran Božjem zakonu i upravo takav može biti odgovoran član ljudske zajednice. 

“Mir kojega Isus daje i nudi drukčiji je dakle od mira koji svijet daje. To je mir dobrog srca i čiste savjesti, čvrst je i stabilan, u ljudima je i među ljudima”, kazao je nadbiskup Vukšić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!