U Šangaju je u subotu zabilježen rekordan broj osoba sa simptomima covida-19 te su i drugi kineski gradovi uveli ograničenja prema metodi “brzog čišćenja” koju ta država primjenjuje kako bi uklonila visokozaraznu varijatu omikrona.


 
U ekonomskoj zoni zračne luke Zhengzhou, središtu kineske industrije gdje je i dobavljač za Apple Inc Foxconn, u petak je najavljeno 14-dnevno zatvaranje koje će se “regulirati ovisno o epidemiološkoj situaciji”.

U sjeverozapadnoj Kini, u gradu Xianu, zbog više desetaka slučajeva zaraze covidom-19 stanovnici su u petak upozoreni da izbjegavaju nepotrebne  izlaske izvan stambenih kompleksa, a tvrtke se potiče da uvedu rad od kuće ili da radnici žive na radnom mjestu.

Vladin dužnosnik iz Xiana u subotu je stanovnicima, koji strahuju od nestašica hrane, poručio da u objavi nije spomenut lockdown te da ga grad neće uvesti.

Šangaj, novo kinesko žarište, u subotu je objavio rekordan broj simptomatskih slučajeva zaraze, njih 3590 na dan 15. travnja, te još 19.923 asimptomatskih slučajeva.

Broj zaraženih bez simptoma blago je porastao u odnosu na dan ranije kad ih je bilo 19 872.

Broj zaraženih u tome gradu čini većinu ukupnih slučajeva diljem Kine, iako je većina od 25 milijuna stanovnika Šangaja u lockdownu.

Restrikcije koje ostaju na snazi ili se proširuju dodatno otežavaju poremećaje opskrbe i to bi moglo izazvati kašnjenja u dostavi tvrtkama kao što je Apple.

Ekonomisti također tvrde da će ograničenja negativno utjecati na ovogodišnji ekonomski rast zemlje.

Grad Suzhou u blizini Šangaja u subotu je objavio da svi radnici koji mogu raditi od kuće to i učine, a stambeni kompleksi i radnička naselja trebaju izbjegavati nepotrebne ulaske ljudi i vozila. U tom je gradu u posljednjem valu zabilježeno 500 slučajeva zaraze.

Kina je 15. travnja zabilježila 24.791 novi slučaj koronavirusa, od čega je 3896 simptomatskih i 20.895 asimptomatskih, objavila je u subotu kineska Nacionalna komisija za zdravlje, u usporedbi s 24.268 novih slučajeva dan ranije, od čega je 3.486 bilo simptomatskih te 20.782 bez simptoma.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!