Velika je subota, dan uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana. Papa Franjo sinoć je tradicionalno predvodio križni put koji se nakon dvije godine pandemije vratio u rimski Kolosej. Večeras će u bazilici svetog Petra predvoditi vazmeno bdjenje, liturgijsko slavlje kojim se iščekuje dolazak Uskrsa. 

Velika subota zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini vazmeno trodnevlje. Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika je subota je i dan posta. Vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze u crkve posjetiti svečano uređen Isusov grob. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. 

Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje koje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj paljenja uskrsnog krijesa – vuzmenke. U mnogim krajevima ljudi slažu ispred crkve gomilu drva koju pale kresanjem kamena o kamen, a ne upaljačem ili šibicom.

Više o značenju Velike subote govori sestra Vianeja Kustura s kojom je na vatikanskom trgu sv. Petra razgovarala Dajana Kruneš.

Šunka i pinca za potrebite – i šišanje

Pučka kuhinja na Svetom Duhu i ove godine pomaže potrebitima, onima koji si ne mogu priuštiti blagdanski stol. Po običaju potrebitima dijeli šunku i pincu. Uz to, ove godine onima koji to žele omogućeno je i besplatno šišanje. S voditeljem pučke kuhinje fra Vladimirom Vidovićem razgovarala je Marija Milas

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!