Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen na Kristovo uskrsnuće diljem zemlje proslavit će se svečanim misama, koje će u većim gradovima predvoditi nadbiskupi i biskupi. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će Uskrsnu misu u 10 sati u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu. Misu možete pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu. Također u izravnom prijenosu iz Vatikana u 12 sati možete pratiti Papinu poruku i Urbi et Orbi.

Najveći kršćanski blagdan slave vjernici diljem zemlje pa tako i u varaždinskoj biskupiji. Slave se svete mise i blagoslivlja jelo. 

– Jelo je već blagoslovljeno jer je Božji dar, ali želimo reći Bogu hvala na svemu što nam daje – poručio je vlč. Marko Domiter.

Danas, rekao je, slavimo najveće istine naše vjere i objasnio kako bi najbolje mogli razumjeli Uskrs.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguju šunka, često domaći kruh te slastice. Noć uoči uskrsne nedjelje slavilo se vazmeno bdjenje, a mnogi smatraju da je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanska jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje jaja, čestitanje Uskrsa i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa samo su dio pučkih običaja na taj dan.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu, gdje je svećenik blagoslivlja, a zatim vjernici odlaze kući na uskrsni objed i slavlje. Tradicionalna uskrsna jela su: pinca, sirnica, različite uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

Djeca za Uskrs igraju tradicionalne igre u koje su uključene pisanice, poput tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl. U igri tuckanja jajima uzme se jaje i izabere protivnik. Jaja se tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona koja ostane cijela nakon završenog kruga tuckanja.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, nego prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!