Ukrajinski vjernici Uskrs ove godine dočekuju u paklu rata. No, uskrsna poruka nade i pobjede Krista nad smrti, daje i uskrsnu nadu ovom napaćenom narodu, ali i cijelom svijetu koji sa strepnjom gleda razvoj događaja. Za Narod.hr iz Lavova se javila hrvatska veleposlanica Anica Djamić s kratkom uskrsnom porukom.

‘Dobro vam uskrsno jutro iz Lavova. Hvala na molitvama. Ovaj trpeći narod zahvaljuje Bogu na vama koji ga pratite’, napisala nam je Djamić u kratkoj poruci.

Veleposlanica Djamić nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, ostala je u Kijevu. No, kako su se napadi na ukrajinski glavni grad intenzivirali, Djamić je napustila Kijev, no ne i Ukrajinu.

Privremeno hrvatsko veleposlanstvo nalazi se sada u Lavovu, ukrajinskom gradu na zapadu zemlje kod granice s Poljskom.

Govoreći ranije o Ukrajini kao prijateljskoj zemlji kazala je kako je ‘sve, pa i njezin ostanak u Lavovu, ima za cilj političku i prijateljsku poruku ukrajinskim ljudima i zemlji’. Dodala je da joj Ukrajinci u razgovoru kažu kako im jako puno znači što su tamo.

‘Od zemalja Europske unije nas je ovdje šest. To su Francuska, Italija, Litva, Latvija, Mađarska i Hrvatska. A iz drugih zemalja njih je još jedno sedam-osam. Mi smo zapravo jedini diplomati ovdje. Zasada ostajem. Vidjet ćemo, sigurnosna procjena će pokazati kada će se trebati ponovno izmjestiti. Što se tiče drugih kolega, mi smo u neprestanoj da tako kažem horizontalnoj konzultaciji, ali još nitko se nije odlučio otići iz Lavova’, kazala je Djamić za Narod.hr sredinom ožujka.

Opisala je i uvjete rada u Lavovu.

Mi smo u jednoj prostoriji koju nam je dala na raspolaganje naša udruga Bila Hrvatska, tako da smo njima jako zahvalni, da nas primaju u ovim danima kada nije lako ovdje naći ured. Radimo na taj način, iako moram napomenuti da je zapravo moj mobilni telefon moj ured i komunikacija sa svijetom’, kazala nam je.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!