Analitičar i brodski kapetan John Konrad analizirao je potonuće ruske krstarice ‘Moskva’.

Na društenim mrežama pojavila se fotografija na kojima je, navodno, ruski brod Moskva nakon što su ga pogodili ukrajinski projektili, a Konrad navodi da je nemoguće u potpunosti procijeniti situaciju na brodu na temelju samo jedne fotografije. Ipak, Konrad je napisao opsežnu analizu o tome što se najvjerojatnije dogodilo važnoj ruskoj krstarici, prenosi N1.

“Prvo će pitanje biti koliko je Moskva u ovom trenutku bila blizu potonuća”, naveo je kapetan uz drugu fotografiju broda na kojoj crvena linija koja “prikazuje približnu lokaciju nove vodene linije”.

“Kao što možete vidjeti usporedbom, krstarica je izgubila priličnu količinu uzgona i nagnula se na jednu stranu”, naveo je Konrad.

No, ističe da u tom trenutnu nije bilo neposredne opasnosti od potonuća, iz nekoliko razloga.

“Prvo, ima još nešto rezervnog uzgona, jer još nije utonula do kritične točke, nakon koje stabilnost ide od loše prema goroj.

Drugi, vidimo prskanje vode, što znači da, ako je posada imala dovoljno vremena, mogla je pomoći u ispuštanju vode iz broda.

Treće, vrijeme je relativno mirno. Da je bilo valova, opasnost od potonuća bi se eksponencijalno povećala”, objasnio je Konrad.

Navodi da je brod vjerojatno brzo napušten jer su čamci za spašavanje bili raspoređeni i nikoga nije bilo na palubi. Dodaje da tamni, teški dim sugerira da je došlo do izbijanja ozbiljnog požara.

“Tamni dim je rezultat izgaranja teških goriva ili sintetičkih materijala i nepotpunog izgaranja. To je vrlo opasna situacija”, pojasnio je.

S obzirom na to da je riječ o ratnom brodu, Konrad navodi da je spasilački tim morao znati lokaciju svih eksploziva prije ukrcaja.

“Nas kapetane nije briga za opremu, živimo i umiremo po jednom pravilu za vrijeme izvanrednih situacija na moru. U eksploziji ovih razmjera, naš posao nije spasiti sve, već spasiti najveći mogući postotak ljudi. To bi moglo dovesti do teških odluka”, naveo je.

Istaknuo je da kapetan morarice mora brinuti i o posadi, ali i o strateškoj misiji. “Ranim napuštanjem svog broda može spasiti svoju posadu, ali izgubiti rat.”

Konrad dodaje da je kapetan broda ‘Moskva’ prerano napustio svoj brod.

“U mirnom vremenu, s još uzgona i napajanjem, Moskva je možda mogla biti spašena, posebno jer je sletište bilo nezahvaćeno dimom i vatrom. Iz ovih razloga, moguće kako je kapetan Moskve napustio brod prerano”, naveo je Konrad.

Vojni analitičar Michael Kofman podijelio je snimku koja navodno prikazuje ruski brod Moskvu prije nego je potonula na dno mora.

Kofman je inače analitičar koji surađuje s brojnim svjetskim portalima, a njegove objave dosad su se pokazale dosta pouzdanima. Na Twitteru ga prati više od 350.000 ljudi.

Na snimci, čija autentičnost još nije potvrđena, vidi se gusti crni dim kako suklja iz nagnutog broda.

Izvor:N1

error: Content is protected !!