Ministar pravosuđa i uprave Malenica rekao je za Hinu da bi predsjednik Milanović, u slučaju da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanje koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave u malo više od dvije godine uputilo je u Ured predsjednika RH 274 molbe za pomilovanje, uz popratna izvješća koje Ministarstvo priprema na temelju Zakona o pomilovanju. Dosad predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije iskoristio svoju izravnu ustavnu ovlast i pomilovao nekoga. Ako se to sada i dogodi, to bi bio presedan da predsjednik Milanović pomiluje u svojem mandatu neku osobu, ocijenio je u subotu Malenica.

Ministar je podsjetio da je predsjednik Milanović govorio tijekom svoje predsjedničke kampanje kako je institut pomilovanja relikt prošlosti koji neće iskoristiti.

– Ako se to sada i dogodio, na predsjedniku Milanoviću je da objasni svoju političku odluku zašto je nekoga pomilovao, istaknuo je Malenica.

Govoreći o preuzimanju presuda Mustača i Pekrovića, ministar pravosuđa i uprave Malenica rekao je kako su hrvatski sudovi postupili sukladno sa zakonom ”jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne”. Dodao je da je ”ovo vrlo rana faza odsluživanja kazne zatvora osuđenih za najteža kaznena djela”.

Malenica je objasnio i mehanizam zahtjeva za pomilovanje koji je za utorak najavio odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su na njemačkom sudu osuđeni 2016. na kazne doživotnog zatvora za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurkeovića 1983. u Njemačkoj.

– Sukladno Zakonu o pomilovanju postupak započinje podnošenjem molbe za pomilovanjem koju može podnijeti osuđena osoba ili osoba ovlaštena za podnošenje žalbe u korist optuženika, a koja se predaje Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo zatim od nadležnih tijela, u prvom redu od kaznionice i suca izvršenja, traži sve relevantne podatke za sastavljanje izvješća o molbi. Ministarstvo, ovisno o predmetu, može zatražiti podatke i od drugih tijela koje su na bilo koji način relevantne za predmet, precizirao je.

Podrška generala za pomilovanjem

Prema pisanju medija, Nobilovo pismo namjeravaju potpisati i umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić koji je kazao da razmišlja o povlačenju potpisa, što je već učinio general Krešimir Ćosić.

Mediji navode da umirovljeni generali smatraju da Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrani zemlje.

Perković i Mustač u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu osuđeni su krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu, u proljeće 1982., dao nalog Josipu Perkoviću koji je u to vrijeme vodio odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da izvrši pripremu Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj. Ono je bilo izvršeno 28. srpnja 1983. godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!