Mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine će se redovno uskladiti za 7,3 posto, potvrdio je za Faktor Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijale politike u Sektoru za mirovinsko i invalidsko osiguranje. On kaže da je odluku o postotku donio Upravni odbor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

– Vlada Federacije BiH je u petak, 15. travnja, održala telefonsku sjednicu na kojoj je primila k znanju ovu odluku Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH i ta odluka je faktički konačna i izvršna.

Pokazatelji Federalnog zavoda za statistiku su takvi kakvi jesu, izračun je pokazao 7,3 posto, ali ono što je vrlo moguće je da će se ta nekakva razlika od 0,7 posto mirovinsko dati kroz izvanredno usklađivanje mirovina koje će biti za jedno dva mjeseca, kako bi se ispoštovalo ono što je obećavano umirovljenicima. Ali naravno takvu odluku donosi Vlada Federacije – kazao nam je Spahić.

Umirovljenicima je ranije rečeno iz Federalne vlade i Zavoda PIO da će se mirovine redovno uskladiti za osam posto.

– Sada je do Federalnog zavoda da obračuna to usklađivanje. Zavod je zapravo uradio sve tehničke pripreme, tu neće biti nikakvih problema, oni su samo čekali službene podatke Zavoda za statistiku FBiH – govori Spahić.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, članom Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

– Mi u Zeničko-dobojskoj županiji smo ogorčeni što usklađivanje nije osam posto. Pitamo se zašto se službeno nisu obratili iz Vlade FBiH. Imamo obećanje da će tih 0,7 posto namiriti izvanredno koje će biti za jedno dva mjeseca – rekao nam je Trakić.

Prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje mirovina je svake godine 15. travnja, te se isplaćuje u svibnju uz mirovinu iz travnja, i to retroaktivno od 1. siječnja. Dakle, uz mirovinu za travanj, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za siječanj, veljaču i ožujak.

Pojašnjenja radi, ako je usklađivanje (povećanje) mirovina za 7,3 posto, onda će umirovljenici koji imaju najnižu mirovinu 382,18 KM, ona biti povećana za 27,89 KM, pa će iznositi 410 KM. Uz to će po 27,89 KM dobiti za siječanj, veljaču i ožujak.

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!