Četvrtina osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ mlađa je od 30 godina, a trećina njih čeka na zaposlenje duže od tri godine, što u biti pokazuje koliko je mladima teško doći i opstati na tržištu rada -kazala je voditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNŽ-a Anita Perić.

Tome je, kako je kazala, više razloga, ali zasigurno najznačajniji od njih je nesklad između potreba i ponuda na tržištu rada što se tiče znanja i vještina.

-Nove tehnologije se jako brzo razvijaju, a tržište rada je dinamično i naravno ono traži kadrove koji mogu njima upravljati.

Naš formalni obrazovni sustav tome ne može dorasti, on je trom i to nije samo kod nas slučaj, to je jedan globalni problem. On jednostavno ne može dosegnuti brzinu uvođenja potrebnih znanja i vještina u ishod učenja – naglasila je Perić.

Mišljanja je kako je dobar sustav cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih jedno od glavnih rješenja.

-Kratkoročni certificirani projekti za osposobljavanje za neko zanimanje ili čak u specifičnom dijelu nekog zanimanja u biti su ti koji mogu popuniti rupe na tržištu rada- poručila je Perić.

Inače, prošlog tjedna u Mostaru je potpisan Sporazum o partnerstvu za provedbu projekta “Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru”, a jedan od partnera u projektu je i Služba za zapošljavanje HNŽ zatim Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, Grad Mostar, Sveučilište u Mostaru, te tvrtka IT Odjel d.o.o. Mostar.

Ciljna skupina krajnjih korisnika projekta predstavlja mlade osobe koje su završile formalno srednje obrazovanje s kojim trenutno imaju male šanse za zapošljavanje, a koje im ipak kroz određene stečene kompetencije daje preduvjete da budu polaznici obuka za osposobljavanje u IT sektoru.

-Da bi se sve to napravilo nužno je sudjelovanje svih aktera, ali meni je drago da je ovaj projekt barem jedan dio slagalice koju tek trebamo složiti – naglasila je Perić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!