Europska centralna banka nije na zasjedanju u četvrtak povećala referentnu kamatnu stopu, ali će to učiniti do kraja godine, nakon što bude okončan masivan program otkupa obveznica, koji je bio poticaj za gospodarski rast u prethodnih nekoliko godina.


Ekonomisti su očekivali da će europske monetarne vlasti zadržati kamatne stope na niskom nivou, a da će nove odluke uslijediti u lipnju.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, ističe da je najava rasta europske referentne kamatne stope signal da poskupljuje euro.

“To je signal da da poskupljuje euro, da će skočiti cijela ljestvica kamatnih stopa na euro. Bit će skuplji svi bankarski proizvodi kreditnog karaktera izraženi u eurima, odnosno oni sa valutnom klauzulom“, istakao je Zoran Grubišić.

Za očekivati je da po rastu europske kamatne stope – porastu i kamatne stope na kredite vezane za euro, navodi N1.

“Za koliko točno će porasti – ovisi od poslovne politike banaka. Neke mogu da se odrede da ne poskupe novac“, pojašnjava Grubišić.

On ističe da, ipak, možemo očekivati da će vjerojatno u ovoj godini doći po povećanja skale kamatnih stopa – za naše tržište je najvažniji euribor za koji su vezani krediti u eurima – „za nekih par postotaka“.

„Izgleda da je vrijeme jeftinog novca iza nas. Na to moramo da se naviknemo. Povećat će se trošak zaduživanja i servisiranja duga“, istakao je sugovornik Infobiza.

Izvor:N1

error: Content is protected !!