Nesvakidašnji prizor na svojoj farmi zatekao je domaćin Milan Šukalo u gradiškom selu Karajzovci, gdje je svinja oprasila čak 29 praščića, što je rekord, kako kod njih tako i u okruženju.

Domaćin priča da do sada svinja nije oprasila više od 22 praščića, ali protekli vikend bio je drugačiji. Sada je, kaže Šukalo, oborila sve rekorde, kako u njihovom kraju, tako i mnogo šire.

Zato se ekipa “Glasa Srpske” uputila i makadamom stigla u srce Lijevča, gdje se uvjerila u ovaj nesvakidašnji prizor.

Opće oduševljenje

“Pretpostavili smo da će biti dosta mladih, sudeći po stomaku koji je bio spušten, ali nismo mogli ni slutiti da će ih biti ovoliko.

Ovo je treći put da se prasi, a prethodna dva je oprasila po 22 praščića. Dvoje je odmah uginulo, što je bilo i očekivano jer ih je previše”, rekao je Šukalo. Ova obitelj desetljećima se bavi uzgojem svinja i vjeruje da je jedan od razloga brojnosti praščića genetika, ali i oplodnja prirodnim putem.

“Nešto smo radili na oranici, a kada sam ušao u svinjac da je obiđem, ugledao sam četvero, pa poslije devetero, a na kraju kada smo izbrojali 29 praščića bio sam u šoku”, priča Milan. Neminovno je bilo da neki od njih uginu. Ipak, ovi uzorni domaćini prebacili su praščiće i pod druge svinje da bi ih spasili. Do sada ih je uginulo petero pa se oni nadaju da će na tome i stati. “Teško praščići funkcioniraju kada se prebace pod drugu svinju. Bez obzira na sve i oni osjećaju svoju majku, koja može da othrani njih petnaestak”, dodao je Milan.

Stekla popularnost 

Dodaje da ni sam ne zna što se bolje isplati, prodavati tovne svinje ili praščiće, ali se odlučio za tovljenike jer donose više novca. I njegovog sina Dragana, koji također radi oko svinja, iznenadila je ova vijest, s obzirom na to da je za vikend bio u Sloveniji jer se bavi kuglanjem.

“Baš mi je bilo drago jer je pomjerila granicu s 22 na 29 praščića. Ova svinja drži sve rekorde u okruženju. Govorili smo da bi moglo biti oko 20, ali, eto, nadmašila je samu sebe i postala popularna”, rekao je kroz smijeh Dragan. On priča da cijela obitelj svakodnevno radi na livadi, da bi pripremili dovoljno hrane za veliku farmu. To su, prije svega, sijeno, kukuruz, pšenica, soja i ječam. “Imamo dosta svinja pa nam je potrebno i dosta hrane. Bio sam ja i vani, odnosno jedan mjesec sam radio u Beču, ali sam se brzo vratio jer je kod kuće najljepše. Radimo nekada od jutra do mraka, ali nitko nas ne tjera i nemamo radno vrijeme. Sami smo svoje gazde, a za rad na selu potrebno je veliko odricanje i trud”, rekao je Dragan i poručio da želi ostati na imanju i živjeti isključivo od svog rada.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!