Oni štite moćne afričke vođe i njihovu imovinu, osiguravaju strana ulaganja i interveniraju u unutarafričkim sukobima – uglavnom bez da se previše brinu o gubicima, kako u vlastitim redovima tako i u redovima protivnika (ili civila). Privatne vojne tvrtke iz inozemstva raspoređuju se širom Afrike u sve više zemalja pogođenima krizom. No, kako proizlazi iz nedavno objavljene studije Grupe za istraživanje i informacije o miru i sigurnosti (GRIP), neovisnog istraživačkog instituta sa sjedištem u Bruxellesu, mnogi plaćenici ne zaziru od kriminala i kršenja ljudskih prava.

Utjecaj privatnih zaštitarskih tvrtki raste

Prošlog rujna radna skupina Ujedinjenih naroda izrazila je zabrinutost zbog “sve veće uključenosti privatnih pružatelja vojnih i sigurnosnih usluga u akcije humanitarne pomoći” i pozvala na “obvezujući međunarodni pravni okvir” za privatne, globalno operativne sigurnosne tvrtke.

U svom izvješću radna skupina Ujedinjenih naroda podsjetila je na kršenja ljudskih prava koja su počinile privatne vojne tvrtke u različitim regijama svijeta u prošlosti, kao što su napadi američke sigurnosne tvrtke Blackwater u Iraku 2007.: gdje su pripadnici ove tvrtke nasumice pucali na civile, ubivši 14 osoba, među kojima je bilo i djece.

O ovim zlodjelima su pisali mediji diljem svijeta. “Ali takva i slična zvjerstva se još uvijek čine, također i prije svega u Africi”, navodi radna skupina UN-a.

“Najamničke aktivnosti u Africi i dalje nas ozbiljnu zabrinjavaju”, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres o izvješću radne skupine. A čelnik povjerenstva Afričke unije Moussa Faki Mahamat je naglasio: “Borba protiv plaćenika mora se promatrati u kontekstu promicanja mira i sigurnosti na kontinentu.”

Napadi plaćeničkih skupina

Popis optužbi protiv privatnih zaštitarskih tvrtki je dugačak: prema dokumentu Ujedinjenih naroda, plaćenici iz ruske grupe Wagner više su puta ozbiljno prekršili ljudska prava nad civilima, između ostalog, i u Srednjoafričkoj Republici.

Dyckova savjetodavna skupina (Dyck Advisory Group DAG) također je na udaru kritika. Ovu južnoafričku sigurnosnu tvrtku angažirala je vlada Mozambika za borbu protiv džihadističkog nasilja al-Shabaab milicija u predjelu Cabo Delgado na sjeveru zemlje. Prema podacima UN-a, plaćenici iz DAG-a neselektivno su u lipnju 2020. ubijali civile i nisu radili razliku između civilnih i vojnih ciljeva.

Wagner

Najpoznatije plaćeničke skupine

Među najpoznatijim privatnim vojnim tvrtkama prisutnim na afričkom kontinentu su – uz rusku Wagner grupu – američke tvrtke “CACI” i “Academi”. U Africi djeluju i tvrtke iz Francuske (na primjer “Secopex”), Velike Britanije (na primjer “Aegis Defence Services Ltd” i “G4S”), Ukrajine (“Omega Consulting Group”), Južne Afrike (“Dyck Advisory Group”), pa i iz Njemačke (“Xeless”).

“Asgaard” je još jedna njemačka privatna zaštitarska tvrtka koja prvenstveno regrutira bivše vojnike Bundeswehra i policajce za sigurnosne zadatke. U Africi je ova tvrtka prije svega aktivna u zemljama poput Sudana, Libije, Mauritanije i Egipta.

Privatna zaštitarska industrija ima dugu povijest na afričkom kontinentu, kaže istraživač GRIP-a Dusoulier, bilo u Sahelu, na primjer u Maliju, ili u Srednjoafričkoj Republici. “Ovakvo stanje potiču dva čimbenika: slabost državnih institucija u nekim zemljama i bogatstvo kontinenta prirodnim resursima”, naglašava Dusoulier.

Stručnjakinja OERI-ja navodi neke afričke zemlje koje su u prošlosti pribjegavale uslugama privatnih plaćenika: “Djelovali su u Angoli i u Sijera Leoneu u devedesetima. Tu isto treba spomenuti i zemlje G5 zone Sahela, kao što su na primjer Mali, Mauritanija ili Niger.” Zemlje kao što su Srednjoafrička Republika, Sudan, Čad i Demokratska Republika Kongo također se nalaze ne dugom popisu afričkih država koje se oslanjaju na usluge privatnih vojih usluga. No kritike na ovakve prakse rastu: na summitu Afričke unije početkom veljače povjerenik AU za politička pitanja, mir i sigurnost, Nigerijac Bankole Adeoye, pozvao je da se “plaćenici potpuno isključe iz aktivnosti na afričkom kontinentu”.

Antonio Cascais, Reliou Koubakin
Deutsche Welle

Izvor:DW

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!