Generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić oštro je u utorak osudio uvrede zamjenika gradonačelnika Prijedora koji je na Uskrs poručio da se gnuša katoličkog klera i Vatikana zbog njihove uloge u stradanju Srba kroz povijest čime je uznemirio tamošnje Hrvate katolike.

– Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili, napisao je na svome Facebook profilu na Uskrs zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Na takvu objavu slijedila su reagiranja.

– Kovačevićev istup ‘grub je i necivilizacijsko čin’ kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora, reagirao je konzul Piličić na svome Facebook profilu.

Dodao je da su Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni tim riječima netolerancije i netrpeljivosti te je od njihovih predstavnika doznao da strahuju u vezi sadašnjeg i budućeg života na tom području.

– Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom, dodao je Piličić.

Izrazio je očekivanje da će se poduzeti mjere protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora i pohvalio reakciju gradonačelnika Slobodana Javora koji se ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika te ih javno osudio.

Gradonačelnik, koji je iz stranke SNSD-a u uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iskazao je potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela.

Istup zamjenika gradonačelnika Prijedora osudio je i hrvatski potpredsjednik RS-a Josip Jerković kazavši da se tako potiče netrpeljivost i strah kod Hrvata kao s početka 90-ih godina.

U Prijedoru je nedugo nakon istupa zamjenika gradonačelnika Željka Kovačevića pokrenuta peticija za njegovom smjenom.

Prijedor je mjesto u kojemu je tijekom rata počinjen jedan od najvećih masovnih ratnih zločina nad Hrvatima. U selu Briševu u ljeto 1992. godine srpske snage ubile su 68 hrvatskih civila.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!