Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet…

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši… njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Louis Zorich (1924. – 2018.)
glumac

Louis Zorich, poznati američki glumac, rođen je u Chicagu 12. veljače 1924. od oca Krste (Christ) i majke Ane. Otac mu je bio Šibenčanin, a majka je također iz Hrvatske, ali nije se dalo potvrditi iz kojeg mjesta. Američki izvori kažu da je Krsto rođen 20. srpnja 1889. i da je bio u Americi (Chicagu) 1917., ali isto tako potvrđuju da je ponovo stigao u Ameriku 1920., oženio se 1921. i u braku se rodila tri sina i dvije kćerke. Louis je bio drugi po starosti. Obitelj je živjela u hrvatskoj naseobini oko 60. ulice i Marshfield avenije, gdje je zasnovana (1901.) i prva hrvatska kat. župa u tom gradu.

Louis je završio osnovnu školu u susjedstvu gdje je živio, sveučilišne glazbene nauke na Roosevelt Collegeu i potom dramsku školu Goodman u Chicagu. Veteran je američke vojske iz Drugog svjetskog rata.

Glumio je razne uloge na kazališnim pozornicama u New Yorku i drugdje, u filmovima, televizijskim drama itd. Neke od drama: Shadow of Heroes, Becket, Hadrian VII, A View fromthe Bridge, True West, Death of a Salesman, Arms and the Man, She Loves Me, itd. Navedimo i neke od filmova: Gamera, Coogan’s Bluff, Fiddler on the Roof, Beautiful but Deadly, For Pete’s Sake, Newman’s Law, The Muppets Take Manhattan, City of Hope, Honor Thy Father, Antigone…

Bio je nominiran (1969.) za „Tony Award“, kao najbolji sporedni dramski glumac te godine.

Zorich je bio dobar i poznat glumac, k tome i uzoran obiteljski čovjek. Više od 50 godina bio je u braku s poznatom glumicom Olympijom Dukakis, u kojem je rođeno troje djece, kći Christina (glumica) i dvojica sinova Peter i Stefan. On i supruga utemeljili su 1972. i 18 godina bili vlasnici poznatog kazališta „Whole Theater“ u Montclairu, New Jersey.

Otac i majka Louisa Zoricha su, kao siromašni useljenici, teško radili i štedjeli da bi pružili djeci mogućnost pohađati škole i tako napredovati u zvanju i životu. Njihove žrtve i sinova ustrajnost donijeli su za njega velike plodove, roditeljima zadovoljstvo i sreću, a i nama ponos jer je Zorich hrvatske gore list.

Preminuo je na Manhattanu 2018. godine.

dr. Ante Čuvalo

izvor:hkv.hr

error: Content is protected !!