Srednja škola u Woodbridgeu u New Jerseyju nalazi se u središtu medicinske misterije nakon što je jedan bivši učenik, koji je preživio tumor mozga, uspio povezati blizu 100 ljudi koji su oboljeli od iste bolesti, a svi su išli u istu obrazovnu ustanovu.

Je li to slučajnost ili ima nešto više od toga?

Al Lupiano, američki istraživač okoliša, rekao je za CBS News da je njegovoj sestri i ženi dijagnosticiran isti rijedak tumor na mozgu, nazvan glioblastom 4. faze, u roku od nekoliko sati prošlog ljeta. Dvadeset godina ranije dobio je istu dijagnozu – što može izgledati kao nevjerojatna slučajnost.

Međutim, kada je 50-godišnjak na Facebooku počeo tražiti bivše kolege iz razreda sa sličnom bolešću, došao je do nevjerojatnog otkrića. Jer, kako je objasnio za televizijsku kuću, javilo se gotovo 100 učenika i zaposlenika srednje škole Colonia u američkoj državi New Jersey, koji su se također borili s opasnim tumorom na mozgu.

U tom trenutku bilo je jasno – to nipošto nije najveća medicinska slučajnost svih vremena. Dakle, iza dijagnoze mora biti nešto više.

Većina onih kod kojih se razvio tumor na mozgu diplomirali su između 1975. i 2000. godine.

Kako je rekao CBS-u, Al Lupiano već ima točnu teoriju o uzroku bezbrojnih karcinoma: kao vanjski učinak, samo radioaktivno zračenje može biti krivo za tumor na mozgu, za koji se zna da ima ozbiljne posljedice. Budući da je bivša tvornica za uzorkovanje u Middlesexu udaljena samo 12 milja od srednje škole Colonia, on sumnja da se tlo bogato uranom odande moglo pomiješati sa stvarno zdravim tlom kada je škola izgrađena 1967. godine. Međutim, to još nije dokazano. Kako bi dobili jasan odgovor, Al Lupiano i lokalne vlasti radit će zajedno i dalje – kako bi jednom zauvijek riješili misterij dijagnoze raka u Woodbridgeu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!