Ono što se tjednima najavljivalo, sada je, sudeći prema ukrajinskim izvorima, postalo realnost počela je ključna bitka za istok zemlje, za Donbas.

Ukrajinske vlasti tvrde: počela je velika ruska ofenziva na istoku, s ciljem zauzimanja što većeg dijela Donbasa. Već tjednima se očekuje da nakon odustajanja od okupacije Kijeva, Rusi krenu samo na jednom pravcu, kako bi odcijepili što više teritorija na istoku i jugu Ukrajine. 

– Možemo zaključiti kako je ruska vojska počela veliku bitku za Donbas, za koju se već duže vremena pripremaju. Veliki dio njihove vojske je sada koncentriran na tu ofenzivu. Ali bez obzira koliko ruske vojske je dovedeno tamo, mi ćemo se boriti i obraniti. Napravit ćemo sve što možemo kako bismo obranili sve što je ukrajinsko, a ono što nije naše, to nas i ne zanima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Crta bojišta po kojoj bi ta ofenziva išla dugačka je gotovo 500 kilometara. I izjave u Moskvi posljednjih tjedna daju naslutiti kako je Donbas sada ključni cilj Rusa. U toj regiji veliki je dio etničkih Rusa, ali i stanovništva koje govori ruskim jezikom.

– Ako krenu prema nama tu će zauvijek i ostati. Ima zemlje koliko hoćete, dovoljno za pokopati sve ruske vojnike. Ako krenu makar i pola metra, dobiti će što zaslužuju, kaže ukrajinski vojnik u Donbasu.

Civili koji su ostali u toj regiji su u strahu. Nekima treba i pomoć svećenika u ovim trenucima.

– Ja nisam protiv Ruskog svijeta. Ja nisam protiv Rusije. Ja se borim protiv Rusije u Ukrajini, ističe ukrajinski vojni kapelan Oleh.

Jučer su Rusi pojačano gađali gradove. U napadu na Lavov ubijeno je sedmero, a 11 ljudi je ranjeno. Ukrajinci tvrde kako su pogođeni prazno bivše vojno skladište i radionica za popravak automobila, te željezničke instalacije. Rusi pak tvrde kako je cilj bilo oružje i oprema koji se preko tog, zapadnog dijela zemlje dostavlja sa Zapada.

– Bez obzira na to kojim koridorima, mi ćemo nastaviti maksimalne napore kako bi svim kanalima dostavili oružje našim snagama, kazao je Maksim Kozitski, guverner lavovske regije.

Snimke iz Mariupolja pokazuju gusti dim koji se diže iz prostora goleme čeličane Azovstal. Ključni grad na obali Azovskog mora, osvajanjem kojega bi se povezali okupirani dijelovi na jugu i istoku još nije posve u rukama Rusa. Nekoliko stotina branitelja i dalje pruža otpor, ukopani u podzemne tunele čeličane. S njima je navodno i oko tisuću civila.

Za to vrijeme u ostatku lučkoga grada život izgleda poput scena iz apokalipse. Život se uglavnom odvija na ulici, pored srušenih zgrada. Tako se kuha, jede, obavljaju frizerski poslovi.

Jedna stanovnica Mariupolja navodi da treba što prije popraviti vodovod. 

– Volim što sam živjela u gradu pokraj mora. Ovdje sam rođena. Sada, ne znam više što ću. U mirovini sam, ne znam što će u budućnosti biti s mojom mirovinom. Bojimo se nepoznatoga. To je najstrašnije. Nepoznato i ovo uništavanje oko nas. Ne peremo rublje jer nema vode, nemamo struje. Vodu donosimo izdaleka, kaže stanovnica Mariupolja Olga.

Jedno je sigurno – iz Mariupolja ali i prostora na meti nove ruske ofenzive stizat će nove rijeke izbjeglih civila, djece, starih i nemoćnih.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!