Prošli tjedan je indijski premijer Narendra Modi rekao predsjedniku SAD-a, Joe Bidenu da je Indija spremna da izveze hranu kako bi se amortizirao šok zbog rasta cijena izazvanog ratom u Ukrajini.  

Modi je rekao da Indija ima dovoljno hrane za svoju populaciju i da je spremna da snadbije svijet hranom ako to dopusti Svjetska trgovinska organizacija.

Već prije rata u Ukrajini cijene hrane su bile na desetogodišnjem rekordu zbog problema sa žetvom. Rusija i Ukrajina su dva najveća svjetska izvoznika pšenice i skupa su odgovorni za oko 30 posto prodaje pšenice u svijetu.

Također, ove dvije države izvoze 55 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Indija je najjeftiniji svjetski snadbjevač rižom i pšenicom te rižu izvozi u 150 država, a pšenicu u 68 država. Prema mišljenju Ashoka Gulatija, profesora poljoprivrede na Indijskom vijeću za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa ima kapacitet da izveze 22 milijuna tona riže i 16 milijuna tona pšenice ove godine, ali da ta količina može biti čak i veća.

Procjene UN-a govore da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla broj pothranjenih ljudi u svijetu povećati sa osam milijuna na 13 milijuna.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!