Iako se šapice tradicionalno rade od oraha, probajte verziju s lješnjacima. Nećete pogriješiti! Isprobajte recept koji vam donosi Slatki svijet.
Sastojci
1 šalica šećera
2 vanilin šećera
1 šalica masti
1 jaje
2 žutanjka
1 i ½ šalica mljevenih lješnjaka
2 i ½ šalice glatkog brašna
1 žlica kakaa u prahu
Priprema
NAPOMENA: Šalica koju koristimo je zapremnine cca 250 ml.
Lješnjake kratko prepržite u tavici, očistite ih od ljuske i sameljite.
Jaje i žutanjke izradite sa šećerom pa dodajte mast. Dodajte mljevene lješnjake i kakao u prahu. Brašno dodajte po potrebi. Sipajte ga malo po malo dok ne dobijete pomalo ljepljivo tijesto, koje se ne raspada.
Za pripremu šapica koristila sam ZENKER KALUP ZA MADELEINES. Kalup premažite s malo masti i lagano posipajte s brašnom. Uzimajte male komadiće tijesta, oblikujte ih u kuglicu pa utisnite u utor na kalupu.
Šapice s lješnjacima pecite otprilike 12 minuta na temperaturi od 180 ºC. Kalup malo ohladite i ponovo ga punite i pecite kolačiće, više ga ne trebate mastiti.
Pečene šapice izvadite iz kalupa i ostavite neka se ohlade, a zatim ih prelijte s malo otopljene čokolade.
Izvor: narod.hr/Slatki svijet