Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je “bitka za Donbas” sada u tijeku.

Njegova objava uslijedila je nakon upozorenja drugih visokih dužnosnika da je Rusija danas započela svoj dugoočekivani napad na istočnu regiju. “Sada možemo potvrditi da su ruske trupe započele bitku za Donbas, koju su dugo pripremale. Velik dio ruske vojske sada je posvećen ovoj ofenzivi”, rekao je Zelenskij.

“Bez obzira na to koliko ruskih vojnika dođe tamo, mi ćemo se boriti. Mi ćemo se braniti. Svaki dan”, dodao je.

“Druga faza rata”

Šef ureda ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije danas da je “počela druga faza rata”, misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofenzivu danas ujutro.

“Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna”, napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofenzivi.

Ukrajinski glavni stožer također je danas objavio da je Rusija započela napad na istočnu Ukrajinu. “Ruske snage pojačale su ofenzivne i jurišne operacije u nekoliko smjerova na istoku Ukrajine. Rusija nastavlja formirati dodatne vojne postrojbe na okupiranom Krimu i u graničnoj Rostovskoj oblasti”, objavili su.

Dodaju da se borba za Mariupolj nastavila i da se ruska vojska usredotočila na stjecanje potpune kontrole nad tim područjem. Također su objavili da Rusija nastavlja kršiti pravila međunarodnog humanitarnog prava i da blokira inicijative za evakuaciju civila iz okupiranih naselja.

/HMS/

error: Content is protected !!