Potražnja za automobilima u EU snažno je pala u ožujku, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini, dok je Hrvatska bilježila znatno blaži pad, pokazali su podaci udruženja proizvođača automobila ACEA. U EU je u ožujku registrirano 844.187 novih automobila, za 20.5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izvijestila je ACEA.

U veljači njihov je broj smanjen za 6.7 posto. Potražnja za automobilima pala je u ožujku deveti mjesec zaredom, zbog kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima koje je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu, otežavši proizvodnju. Većina zemalja u regiji bilježila je u prošlom mjesecu dvoznamenkasti pad prodaje, uključujući i vodeća tržišta, ističu u ACEA-i.

U Španjolskoj i Italiji potražnja je smanjena za 30 posto, u Francuskoj za 20 posto, a u Njemačkoj za 17.5 posto. U Hrvatskoj je u ožujku prema podacima ACEA-e registrirano 3810 novih automobila, za 8.3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj potonuo 15.8 posto.

Pad na početku godine
Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja broj registracija novih automobila u EU pao je za 12.3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila, utvrdila je udruga.

Među vodećim tržištima najsnažnije je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 24.4 posto. Slijede Francuska s padom potražnje za 17.3 posto i Španjolska gdje se smanjila 11.6 posto. Najblaži pad u skupini bilježila je Njemačka, za 4.6 posto.

U Hrvatskoj su u prva tri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana 9632 nova automobila, osam posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!