Članovi Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu(AFET) raspravljali su o Nacrtu izvješća o izvješću Komisije za 2021. godinu u BiH, a  Europski parlament želi izvješćem dati svoje viđenje trenutnog stanja u zemlji i istaknuti što je potrebno učiniti u njezinom procesu europskih integracija.

Potpredsjednica AFET-a Željana Zovko pohvalila je realističan pristup izvjestitelja te istaknula da je Nacrt izvješća dobra osnova u koju odbor može nastaviti uvrštavati prikladne formulacije za potpuni obuhvat političke, gospodarske i društvene situacije te napredak reformi, priopćeno je iz njezina ureda.

Zovko je osobito pozdravila uključivanje pojma konstitutivnih naroda i poziv na dogovor o novom izbornom zakonu. Ipak, istaknula je da još uvijek nedostaju određeni ključni elementi.

Zovko je navela da planira uložiti amandmane koji pojašnjavaju važnost postizanja legitimne zastupljenosti kroz izmjene Izbornog zakona i vraćanje duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, naglasivši da predstojeći izbori trebaju biti održani u urednom i mirnom ozračju.

Zovko je spomenula kako je navedeni stav nedavno potvrdio visoki predstavnik Josip Borrell te je isti uključen i u Strateški kompas EU-a.

“Ako dovodite u pitanje koncept konstitutivnih naroda, dovodite u pitanje Ustav BiH”, zaključila je Zovko.

Nacrt izvješća o Bosni i Hercegovini sada je otvoren za izmjene i dopune unutar Odbora za vanjske poslove, a glasanje odbora o konačnom dokumentu zakazano je za 2. lipnja. Izvješće nakon toga prelazi u plenarnu proceduru, stoji u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!