Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) uputila je apel da se u Hrvatskoj učine dostupne specifične terapije za liječenje akutne mijeloične leukemije (AML), istaknuvši da je stopa petogodišnjeg preživljavanja kod nas niža od europskog prosjeka i iznosi svega 12,6 posto.

Dijagnozu AML-a u Hrvatskoj svaki tjedan tu dijagnozu dobije troje pacijenata, a stopa petogodišnjeg preživljavanja je 12,6 posto, upozorili su iz Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) u povodu obilježavanja dana svjesnosti o toj bolesti koji se obilježava 21. travnja.

To je 156 pacijenata na godišnjoj razini, ističu te podsjećaju da je prosjek petogodišnjeg preživljavanja od AML-a, jednog od najagresivnijih tipova leukemije u Europi 17, 2 posto, kako pokazuje studija EUROCARE -5, odnosno čak 30,5 posto u SAD-u (prema podacima američkog National Cancer Instituta). Kad se te brojke pretvore u ljudske živote, to znači da u Hrvatskoj od 156 godišnje oboljelih pacijenata njih 19 poživi duže od 5 godina; kada bi bili na EU prosjeku to bi bilo 26 preživjelih pacijenata, odnosno njih 7 preživjelih više, a prema prosjeku iz SAD-a to bi bilo njih čak 47, što je čak 28 preživjelih više, navode iz HULL-a.

Smatraju kako te brojke najbolje govore o tome da je u Hrvatskoj nužno i dalje ulagati značajne napore u povećanje stope preživljenja oboljelih od AML-a. U povećanju preživljenja ključno je što prije otkriti bolest, ali i većem broju pacijenata omogućiti transplantaciju koštane srži kao specifične terapije, upozoravaju.

– Rano dijagnosticiranje akutnih leukemija ima velik utjecaj na preživljavanje i na iskustva pacijenata u borbi s bolešću. Također, vrlo je važno korištenje raznih pametnih i inovativnih terapija koje bolesnicima u relapsno refraktornim fazama bolesti povećavaju vjerojatnost da će uspješno doći do transplantacije koštane srži koja može biti spasonosna ili da će se oboljelima produljiti život te poboljšati kvaliteta života – poručio je predsjednik HULL-a Dražen Vincek.

Iz HULL-a tako apeliraju na Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da i kod nas osiguraju specifične terapije koje su dostupne u većini zemalja EU, a koje mogu pomoći u spašavanju života oboljelih od AML-a. HULL će, kao dio globalne udruge Know AML, obilježiti svjetski Dan svjesnosti o AML-u dijeljenjem edukativnih materijala o važnosti pravilne prehrane oboljelih od AML-a koji su u tretmanu citostaticima.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!