Vijeću za vanjske poslove Europskog parlamenta predočeno je jučer izvješće o napretku BiH iz kuta nadležnog izvjestitelja Raula Rangela, a najveći naglasak tijekom rasprave je bio na različitom viđenju Ustava i konstitutivnosti naroda, što je, prema ocjeni Lazara Prodanovića. člana Ustavnopravnog povjerenstva u Domu naroda Parlamenta BiH, temelj u koji ne treba dirati ako se želi dobro ovoj zemlji.

Prodanović, koji je sudjelovao i u brojnim pokušajima promjene izbornih pravila, za “Glas Srpske” ističe da su europarlamentarci često skloni pojednostavljivanju stvari, zbog manjka informacija i složenog ustavnog uređenja BiH. Inzistiranje na nespominjanju konstitutivnosti bi, kaže, dodatno zakompliciralo odnose u BiH.

-Razne lobističke skupine i u Europskom parlamentu i iznad njega utiču na ovakve izvještaje, a potreban je izbalansiran pristup da je BiH država tri konstitutivna naroda, dva entiteta i da treba poštovati prava građana u skladu s europskom poveljom – istakao je Prodanović.

Smatra da i iz BiH treba ići više poruka da je Ustav njen temelj.

-Da bi razbili predrasude i crno-bijelo gledanje na ukupnu situaciju, mi moramo učiniti više i raditi na zakonima iz 14 prioriteta koji ne zalaze u pitanje nadležnosti. To bi pokazalo da smo spremni da dijalogom dođemo do rješenja – istaknuo je Prodanović.

Europski parlament nema ovlasti kad je u pitanju politika EU, već je njegova uloga savjetodavna.

/HMS/

error: Content is protected !!