Ne razumijem zašto neki od zastupnika kažu da postoji proturječnost između poštivanja prava svih građana i prihvaćanja postojanja konstitutivnih naroda, kazao je Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paoulo Rangel, osvrćući se na diskusije pojedinih članova Vanjakopolitičkog odbora Parlamenta EU, koji su opsoravali spominjanje konstitutivnih naroda u Izvješću koje je Rangel danas predstavio, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo zastupnik njemačkog SPD-a Europskom parlamentu Dietmar Koster osvrću ći se na Rangelov izvještaj je kazao: “Žao mi je što u Izvještaju spominjete koncept konstitutivnih naroda. Mi želimo da bez obzira na etničku pripadnost, svaki čovjek ima ista prava. Jedan čovjek, jedan glas”.

Rangel je naglasio kako je u razgovorima o izbornome zakonu koji do sada nisu uspjeli postojala rješenja za ove napetosti između ta dva načela.

-Postojanje tri konstitutivna naroda ne smije spriječiti bilo koga da može glasovati jer mi ne možemo imati formulacije, zakonske ili ustavne, gdje uključujemo sve bez napuštanja ovoga ustavnoga načela u Bosni i Hercegovini. Moram reći da ‘mi’ koji smo članovi Europske unije, mi vjerujemo u tu jednakost ‘jedna osoba jedan glas’. Ali jednako tako i u identitet država članica. Zato imate pravila o glasovanju u Europskom vijeću ili kada čak glasujemo u parlamentu imate potvrdu da EU ima konstitutivne narode te poštovanje svakog pojedinačnog građanina čija se temeljna prava poštuju. Nije nemoguće. Naprotiv moguće je pomiriti ova dva načela, poentirao je Rangel.

Usput budi rečeno, dodao je, ako promotrimo vrlo pozorno izreku presuda Europskog suda za ljudska prava ali i Ustavnoga suda vidjet ćemo da su ove stvari kompatibilne. Za to je potreban vrlo delikatan rad na ustavu. Ali mi to možemo učiniti. I moramo očuvati ova dva načela kao stupove koji mogu očuvati mir, stabilnost i napredak ljudima u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Na ovome moramo raditi bez predrasuda i bez ideologije u nastojanju kako bi stvarno izgradili u isto vrijeme miroljubiv ali i funkcionalan politički okvir, zaključio je Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paoulo Rangel.

/HMS/

error: Content is protected !!