Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij danas je u razgovoru za francusku televiziju BFMTV usporedio rusku blokadu tisuća civila u razorenom Mariupolju s terorističkom operacijom.

Naime, ukrajinski zapovjednici na terenu tvrde da ruske snage nisu poštovale prekid vatre kako bi se otvorili evakuacijski koridori te su nastavile s bombardiranjem grada.

Mariupolj je, podsjetimo, potpuno uništen višetjednim ruskim bombardiranjem i granatiranjem. Deseci tisuća civila, koji žive u neljudskim uvjetima, i dalje čekaju na evakuaciju, navode ukrajinski dužnosnici. Jučer su, nakon niza neuspjelih pokušaja evakuacije, četiri autobusa puna civila napustila Mariupolj, ali to je samo kap u moru.

Putin danas proglasio “uspjeh” u Mariupolju i naredio blokadu Azovstala
“Snage Ruske Federacije ne dozvoljavaju nam da prođemo kroz okupiranih 120 kilometara da možemo doći do Mariupolja. Pregovaramo i otvaramo humanitarne koridore i neki ljudi uspijevaju pobjeći. Ali tisuće stanovnika Mariupolja i dalje su blokirane, a Rusija im ne dozvoljava da odu na sigurno”, rekao je Zelenskij za BFMTV.

Danas je, podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ruske napore u Mariupolju “uspjehom” te naredio ruskim snagama da više ne napadaju opkoljenu čeličanu Azovstal, posljednje uporište branitelja grada.

“Stanovnici, djeca, stariji i branitelji blokirani su u Mariupolju. To više nije rat nego teroristička operacija Rusije protiv Mariupolja i stanovnika tog grada”, poručio je Zelenskij.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!