Nakon održane svečane premijere, film “Razgovor”, o jedinom susretu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, u hrvatskim će se kinima početi prikazivati 28. travnja.

Jedini razgovor ikad vođen između dvoje ljudi koji su obilježili hrvatsku povijest na najznačajniji način u posljednjih 70 godina dogodio se 4. lipnja 1945. u Zagrebu. Njihovu raspravu iz Titove rezidencije na Tuškancu redatelj Dominik Sedlar pretvorio je u film.

– Glavne su uloge povjerene su stranim glumcima – danski glumac Caspar Phillipson glumi Tita, a britanski glumac Dylan Turner – nadbiskupa Stepinca. Sve je na engleskom jer je namjera filma da ga pogleda što više ljudi, ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Redatelj Dominik Sedlar istaknuo je kako je bilo iznimno teško pronaći arhivsku građu dok se pripremao za ovaj film s obzirom na to da se i o Stepincu i o Titu malo toga zna prije 1945. Među povijesnim činjenicama Sedlar kao posebno zanimljivu ističe činjenicu da je nadbiskup Stepinac bio zaručen prije zaređenja, piše HRT.

Rijetko zanimljivi životi

– Koliko god da sam ih istraživao, želio sam ih gledati iz jedne perspektive koja je humana i nije subjektivna ni na jedan ni drugi način, nego da ih objektivno vidim kao ljude koji su zanimljivi i koji su živjeli živote koji su bili rijetko zanimljivi, rekao je Dominik Sedlar, scenarist i redatelj filma “Razgovor”.

Sedlar je rekao da se odlučio raditi film na engleskom jeziku jer je većinu života proveo u Americi, a i kada se snimi film na engleskom, publika je šira i veće su šanse da ga vidi što više ljudi, ali i da se upozna s tematikom.

Sedlar je objasnio:

– Postoji i navodni transkript tog razgovora, koji je, kao što sam vidio, više političke naravi. Da sam stavio nešto skroz političko to publici ne bi bilo toliko zanimljivo, te sam sebi dao umjetničku slobodu da kreiram priču i dinamiku između njih dva, koja govori i o njihovoj prošlosti i o tome što ih je napravilo tim ljudima koji jesu u tom trenutku.

Phillipson, koji glumi Tita, je rekao da je već ranije surađivao sa Sedlarom na jednom filmu o holokaustu.

Turner, koji glumi Stepinca, se kasnije pridružio ekipi, a o ovom dijelu povijesti nije znao ništa.

“Stepinčeva priča me fascinirala”

-Počeo sam čitati članke o Stepincu i potpuno sam se udubio u to, njegova me priča fascinirala pa sam se pokušao poistovjetiti s njim neovisno o tome što tko mislio o njemu kao čovjeku. Najviše me oduševila Stepinčeva strastvenost, i opsjednutost uvjerenjima što ga je činilo čovjekom koji je držao do vlastitih principa – rekao je Turner.

Objasnio je kako je rad na setu bio naporan.

-Morao sam naučiti 45 stranica teksta u svega dva tjedna, a pokušaji snimanja scena trajali su po 10 minuta, što je jako puno, jer na uobičajenim snimanjima pokušaji traju svega četiri minute – objasnio je glumac.

Od domaćih glumaca Doris Pinčić je utjelovila Stepinčevu nesuđenu ženu Mariju Horvat, a glumac Lujo Kunčević glumi Tita, ali u mlađim danima. Kruno Bakota je u ulozi Titova tajnika.

Izvor: narod.hr/HRT

error: Content is protected !!