Danas je u Galeriji Kraljice Katarine Kosača u Mostaru održana panel diskusija na temu odnosa EU i Bosne i Hercegovine na kojoj su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta iz grupacije konzervativaca i reformista, u organizaciji Hrvatske republikanske stranke, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Na konferenciji za novinare upriličenoj nakon panel diskusije predstavnicima medija obratio se Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

On je kazao da je u Mostar došlo najbrojnije izaslanstvo Europskog parlamenta kao i da je cilj ove tribine bio upoznati međunarodnu zajednicu s problemima u BiH.

“Od srca im zahvaljuje što su nas počastili svojim dolaskom. Želimo napraviti BiH po mjeri svih a ne po mjeri onih koji žele nametanje političkih predstavnika, kazao je Raguž.

Ladislav Ilčić zastupnik Hrvatskih suverenista u Europskom parlamentu kaže da su u Mostar došli dati podršku BiH na putu ka EU.

Kao opasnost vidi separatizam iz Republike Srpske te bošnjački unitarizam.

BiH, kako kaže, mora smanjiti korupciju i zato je nužan administrativni preustroj.

“Izjava gospodina Plenkovića suprotna je zaključcima HNS-a i suprotna interesu Hrvata u BiH, do toga ne smije dolaziti zbog prepucavanja s predsjednikom Milanovićem”, rekao je Ilčić referiraju ću se na opasku hrvatskog premijera da je protiv teritorijalne prekompozicije BiH.

On kaže da politika iz RH mora biti jedinstvena prema BiH te se ne može zadovoljiti samo spominjanje konstitutivnosti.

“Pogrešno govore oni koji kažu da smo samo građani. EU kaže da želi spriječiti hegemoniju većih nad manjima”, rekao je Ilčić.

Naveo je kao referentan odnos Malte i Njemačke s između 500 i 600 tisuća stanovnika odnosno 80 milijuna. Prva u Europsku parlament bira 6 zastupnika, a da se primjenjuje princip jedan čovjek-jedan glas ne bi birala ni jednog a druga 91.

“Želimo ostvarivanje konstitutivnosti na terenu. Vjerujem da ćemo se izboriti za bolje izvješće jer se ne spominje unitarizam a spominje separatizam”, rekao je Ilčić.

Po njegovom je mišljenju izvjesno da će se opći izbori dogoditi u BiH dogoditi u listopadu.

-Nakon toga će doći do kriza u nekim dijelovima BiH. To bi mogao iskoristiti Putin koji bi mogao fokus s Ukrajine premjestiti na neke druge dijelove svijeta, rekao je Ilčić.

“Fijasko hrvatske diplomacije”

Ponovno se obraćajući novinarima, Raguž je kazao da ping pong Plenkovića i Milanovića pokazuje da se dogodio fijasko diplomacije RH.

-Vjerojatno ćemo doživjeti gaženje ljudskih i političkih prava. BiH će ući u praktičnu krizu jer se neće moći formirati Vlada FBiH ni Vlada HNŽ a vjerojatno ni domovi naroda, rekao je Raguž.

On je kazao da se ne treba zaboraviti da u studenom ističe ugovor s EUFOR-om te smatra da će to iskoristi Rusija i Kina za premještanje krize iz Ukrajine.

“Oni koji guraju održavanje izbora moraju sanirati štetu. Hrvatska se mora uključiti u PIC a ne samo kao latentni član”, rekao je Raguž.

Potpredsjednik kluba konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, Hermann Tertsch iz Španjolske, kazao je da se ne smije dopustiti prelijevanje krize iz Ukrajine na područje Zapadnog Balkana a time i BiH.

“Jednostavno, BiH je nestabilna zemlja, a bez izborne reforme približavamo se nestabilnoj situaciji”, kazao je Tertsch.

Ryszard Czarnecki, bivši poljski ministar vanjskih poslova kazao je da u Mostar nije došao kao diplomat te da govori otvoreno.

Kazao je da će zemlje Zapadnog Balkana pričekati na ulazak u EU jer im ta ista EU daje lažna obećanja o ulasku krajem ovog desetljeća što on smatra nerealnim.

Dodaje da brojne zemlje EU za stav protivan podršci proširenja temelje na korupciji, političkim konfliktima ali i politici prema nacionalnim manjinama.

Czarnecki zaključuje da BiH, kao i svaka druga država koja je već članica, zaslužuje biti dio EU.

Inače, izaslanstvo koje je posjetilo Mostar čine Ladislav Ilčić, zastupnik u EU Parlamentu (Hrvatska), Hermann Tertsch, zastupnik u EU Parlamentu (Španjolska), Ryszard Czarnecki, zastupnik u EU Parlamentu (Poljska), Bogdan Rzonca, zastupnik u EU Parlamentu (Poljska), Carlo Fidanza, zastupnik u EU Parlamentu (Italija), Dawid Nahajowski, koordinator grupacije ECR-a (Poljska) i Martin Filipov, koordinator grupacije ECR-a (Bugarska).

/B. Galić/HMS/

error: Content is protected !!