Papa Franjo je u četvrtak prvi put primio u Vatikanu mađarskog premijera Viktora Orbana i zahvalio mu na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Sveti Otac je nakon privatne audijencije koja je trajala četrdesetak minuta, darovao Orbanu brončani medaljon s likom svetog Martina koji je odsjekao svoj plašt kako bi ogrnuo siromaha, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa je tako zahvalio Orbanu na prihvatu koji je Mađarska organizirala za izbjeglice iz Ukrajine, dodaje isti izvor.

Gotovo 626.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je u Mađarsku od početka rata 24. veljače, rekao je glasnogovornik mađarske vlade. Među njima je 17.000 zatražilo humanitarnu zaštitu, a 100.000 dozvolu privremenog boravka.

“Zamolio sam papu Franju da podupre naše napore za mir”, napisao je Orban poslije na Facebooku.

Papa i Orban imaju različita stajališta o migracijama: Orban, koji dolazi iz kalvinističke sredine, ističe svoju privrženost “kršćanskoj” Europi kako bi opravdao svoju protuimigracijsku politiku, a Sveti Otac drži da je dobrohotni prihvat migranata vjernička dužnost.

Zbog zauzimanja za izbjeglice Papu su mediji bliski mađarskoj vladi nerijetko nazivali “budalom” i “glupanom”.

Duhovni poglavar 1,3 milijarde katolika koji je u rujnu 2021. u Budimpešti predvodio misu na zatvaranju Međunarodnog euharistijskog kongresa, sastao se u toj prigodi s premijerom i pozvao Mađare da budu “otvoreni” prema svima.

Viktor Orban kojeg je Bruxelles više puta optuživao za nepoštovanje vladavine prava, nedavno je osvojio četvrti uzastopni mandat i natpolovičnu većinu u parlamentu.

Nakon susreta s Papom, sastao se s Matteom Salvinijem, predsjednikom Lige (krajnja desnica), rekao je glasnogovornik potonjeg.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!