Hrvatski saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je u programu N1 Hrvatska, gdje je komentirao posljednje sukobe na relaciji Milanović – Plenković, uključujući u tu priču i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali i odlazak u Jasenovac.

Govoreći o korištenju Jasenovca za političke obračune napomenuo je: “Politički sam akter i boli me što smo sad svi u situaciji komentatora predsjednika Republike i Vlade, ali kad se razgrne taj niz uvreda, dva su razloga dovela do polemika – jedno je inicijativa za pomilovanjem, a drugo je ovo u BiH što je katastrofa, a o tome se ne govori, a to je da isteklo vrijeme za izmjenu Izbornog zakona”.

Smatra da je za to odgovoran premijer.

“Treba optužiti Plenkovića jer je godinu dana farbao Hrvate u BiH. Upozoravao sam da se bošnjačke strane nema volje, da Izetbegović glumata. Hrvatska je morala postupiti kao suverena država, raditi blokade, veta, žuljati partnere u EU-u, a umjesto toga su uljuljkivali Hrvate u BiH”, navodi Raspudić.

Na pitanje je li oko problema u BiH predsjednik Hrvatske mogao napraviti više, Raspudić govori kako je Milanović djelovao u skladu sa ovlastima.

“Učinio je što je mogao, blokirao je deklaraciju NATO pakta dok se ne vrate konstitutivni narodi. Njegove ovlasti su uske. Najveća krivnja je zato na premijeru. Pozvao bih njemačkog veleposlanika na razgovor i pitao ga kako to treba ukinuti konstitutivne narode u BiH. Daytonski mirovni sporazum je u Ustavu BiH, oni raskopavaju mirovni sporazum, to je strašno. Nitko nije bio zadovoljan s Daytonom, ali to je bio jedini mogući kompromis. Ako njemačka politika to raskopava, to je zločinačka ili idiotska politika. Pozvao bih veleposlanika na red”, priča saborski zastupnik.

Izvor:N1

error: Content is protected !!