Martin Cruickshank i Werner Ilić, dvojica hrvatskih branitelja, nakon skoro tri mjeseca uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla.

Cruickshank (61 godina) i Ilić (55 godina) su na Dan planeta Zemlje uspješno doveslali do Barbadosa nakon ukupno 83 dana provedena na oceanu. Projektom Veslom preko Atlantskog oceana branitelji su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.

Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebno oceana i mora.

Iliću i Cruickshanku čestitao je predsjednik Republike Zoran Milanović.


U 83 dana putovanja Atlantikom pokazali ste odvažnost, hrabrost i nesalomljiv duh, te časne ljudske osobine kojima ste se već dokazali u Domovinskom ratu, istaknuo je hrvatski predsjednik. 

Ne samo da ste tako ostvarili svoj cilj koji ste mi najavili kada smo se susreli prije vašeg putovanja, nego ste uvrstili Hrvatsku među tek 30-ak zemalja koje imaju hrabre ljude poput vas, spremne za takav pothvat. Hrvatska je ponosna na vas jer ste svijetu pokazali snagu hrvatskog domoljublja i veličinu naše pomorske tradicije, stoji u čestitki.

Projektom “Veslom preko Atlantskog oceana”, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruickshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja. Svojom plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu “Fenix”, dodatno opremljenom desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odala su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, posebice oceana i mora.

Svoj su pothvat prigodno počeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!