Umjesto sadašnjeg, pohabanog kružnog toka na Španjolskom trgu u Mostaru izgradit će se novi kružni tok, tzv. turbo-rotor, kojeg, kako su ranije rekli iz Grada, nema nitko u BiH.

Radovi će se izvoditi u skladu s projektnom dokumentacijom tvrtke Integra d.o.o. Mostar, a novcima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Grada Mostara. Odabrani dobavljač u postupku nabavke je građevinsko poduzeće: HP Investing d.o.o. Mostar.

Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 1.051.519,27 KM. Projekt se financira iz granta Vlade FBiH u iznosu od 500.000,00 KM, a ostatak od 551.519 KM iz proračuna Grada Mostara iz sredstava naknade od elektroprivrede za potopljeno zemljište. Ranije je ovo ministarstvo obznanilo kako su uključeni u realizaciju cestovnih infrastrukturnih projekata u Mostaru, poput radova u Ulici Ante Starčevića, koji su završeni, te rekonstrukcije Avenije, koja je u tijeku.

Radit će se i sjeverni ulazak u grad, odnosno spoj magistralnih cesta M6.1 i M17, gdje se često u vrijeme prometne špice stvaraju gužve i zastoji. Izrađena je glavna projektna dokumentacija uređenja tog raskrižja, kojom je predviđeno izgradnja tunela za lijevo skretanje iz smjera Mostara prema sjeveru.

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih poslova koju vode mjerodavne službe Grada Mostara, a kada postupak eksproprijacije bude završen slijedi priprema tendera za izbor izvođača radova i nadzora. Prema glavnom projektu okvirna procjena troškova je 500.000 KM za izvlaštenje, 4,5 milijuna KM za same radove te 135.000 KM za nadzor.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!