Geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila i bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” te govorili o situaciji u Ukrajini.

Na pitanje što znače sve učestaliji napadi na ruskom teritoriju, Vlatko Cvrtila je odgovorio kako je bilo pitanje vremena kada će se neki oblik ratovanja dogoditi i na ruskom teritoriju, onom dijelu Rusije koji je bliže Ukrajini.

– Ukrajina se ne izjašnjava tko to radi te je rečeno kako primjenjuju strategiju namjerne neizvjesnosti što dodatno može utjecati na moral ruskih vojnika. Oni će očito tu strategiju i daje primjenjivati s obzirom na to da uništavanje infrastrukture – željezničkih pruga i mostova, kuda se kreću logističke kolone može utjecati na vojnu učinkovitost Rusije u istočnoj Ukrajini što je izuzetno važno. To usporava njihove namjere, a Ukrajina u međuvremenu ojačava uz pomoć zapadnih država svoju obranu što može biti ključno u daljnjem vođenju rata, rekao je Cvrtila u uvodu.

Kovačević: Rusija ne može pobijediti u tom ratu

Božo Kovačević
je rekao kako je Ukrajina sve spremnija, vojska je sve bolje opremljena i puno bolje uvježbana nego 2014. godine.

– Nedvojbeno je da Rusija može nanijeti veliku štetu Ukrajini, ali je potpuno jasno da Rusija ne može pobijediti u tom ratu. Zbog toga Rusi pribjegavaju prijetnjama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Ne treba isključiti ni tu mogućnost. Pokazalo se da je Zapad složniji nego što su analitičari predviđali. Pokazalo se da su sankcije puno žešće, nego što je Rusija očekivala. Ruska ekonomija je pogođena, a ruska vojska je pokazala mnoge slabosti. Može se zaključiti da Rusija već sad nije uspjela u svojoj namjeri, da je napravila veliku stratešku pogrešku s dugoročnim posljedicama. Sad je glavni problem kako evidentan poraz prikazati kao uspjeh i ostvarivanje ciljeva. Tu leži mogućnost daljnjih neracionalnih poteza, moguće taktičke upotrebe nuklearnog naoružanja u slučaju da ruska vojska bude pred predajom. Dok je na početku rata Zelenski inzistirao na pregovorima, sad Ukrajina podržana SAD-om ne želi pregovore, očekuju slom ruske vojske, rekao je. 

Cvrtila: Bilo kakvo seljenje na teritorij Rusije može dodatno eskalirati cijelu situaciju

Cvrtila smatra kako će ovakav tip ratovanja završiti prije, a moguće je da se nastavi na način nakon 2014. i 2015. godine, nakon aneksije Krima.

– To znači ukopavanje oružanih snaga jedne i druge strane, na jednom teritoriju i dalekometnim artiljerijskim naoružanjem kršenje primirja, ako bi se to primirje potpisivalo. Rusija ne može odustati i nikad neće priznati poraz bez obzira na posljedice. Ona će ono što je osvojila u određenom trenutku držati i stvarati pretpostavke da može nastaviti eventualno dalje, ukoliko bi se pokazala mogućnost. Bilo kakvo seljenje na teritorij Rusije može dodatno eskalirati cijelu situaciju. Sada se vojna strategija može opisivati kao klasična vojna strategija s artiljerijskim pripremama napada i malim pomicanjem vojnih snaga. To pomicanje je sporo i ukazuje na činjenicu da smo došli u fazu rata gdje neka vrsta preokreta nije tako moguća u smislu da jedna ili druga strana naglo doživi poraz, rekao je.

“Rusija je invazijom na Ukrajinu izgubila dio podrške na koju je mogla računati u UN-u”

Kovačević je naglasio kako je pšenica važan resurs koji Rusiji omogućuje stratešku autonomiju, gdje neće ovisiti o uvozu hrane.

– Sposobnost da Rusija proizvodi hranu za svoje potrebe i za izvoz jedna je od povoljnih posljedica sankcija uvedenih protiv Rusije 2014. godine. Dotad je Rusija bila uvoznik pšenice. Izloženi sankcijama, preorijentirali su gospodarsku politiku. U drugim pogledima nisu uspjeli napraviti diverzifikaciju proizvodnje i izvoza, zbog toga su tako ranjivi na te sankcije. Posljedice na svjetskom tržištu najviše će osjećati one zemlje koje su u sustavu UN-a bile sklone podržavati Rusiju jer su imale neugodna iskustva sa zapadnim kolonijalizmom. Rusija je invazijom na Ukrajinu izgubila dio podrške na koju je mogla računati u UN-u. Izgubit će i podršku zbog poremećaja na svjetskom tržištu hrane, istaknuo je Kovačević.

Nastavio je kako ne treba zaboraviti činjenicu da je evakuacija civila iz čeličane nije ovisila samo o ruskoj strani, nego i ukrajinskoj.

– Očito je da je ukrajinska strana koristila civile kao argument kojim će osnažiti optužbe protiv Rusije, dodao je.

Cvrtila je istaknuo da je Mariupolj simbol otpora.

– Ovo što se sad dogodilo posljedica je diplomacije. Rusiji ne treba nova Buča. Ona je promijenila narative na Zapadu i ohrabrila države koje su bile skeptične prema jačem angažmanu. Promijenila je njihove politike i ujedinila. Nakon toga kreće ozbiljna isporuka Ukrajini. Narativ u Mariupolju bio je u zadnje vrijeme usmjeren da se spase civili. Bilo kakvo daljnje granatiranje te čeličane u kojoj postoje civili, značajno bi poremetilo ono što Rusija pokušava kroz međunarodne diplomatske kanale postići, rekao je. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!