Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran “Tabak” u Ljubuškom posjetiteljima je otvorio svoja vrata u nedjelju, u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica.

Ovom prigodom o povijesti duhana na svjetskoj razini govorio je prof.dr. Jure Beljo koji je kronološki iznosio podatke o „dolasku“ duhana u Europu zahvaljujući Kristoforu Kolumbu koji se 1492.godine prvi put sreo s duhanom. Profesor Beljo je govorio i o problemima vezanim za konzumaciju duhana koji nisu novijeg datuma, a posebno se osvrnuo na organiziranju sadnje duhana u Austro-Ugarskoj i porezima i nametima na duhan koji su potom uslijedili. Sadnja i otkup duhana na ovim prostorima imao je veliki ekonomski učinak na obiteljska primanja jer su to u većini slučajeva bila jedina novčana sredstva do kojih se moglo doći.

Kako danas praktično nema organiziranje sadnje duhana, pa time ni otkupa investitori ovog projekta, obitelji Tomić i Pavlović, došli se na ovu ideju s obzirom na to da smo regija koja je odgojila generacije uz duhan, jer su ga mnogi sadili u Hercegovini. Čak je i jedna od prvih industrija duhana u Austro-Ugarskoj počela u Ljubuškom, isto kao i industrija vinarstva – kazao je Robert Alilović, idejni autor i organizator.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Ljubuški Zdenko Milas prisjetio se vremena kad je kao dječak tijekom ljeta svaki dan „nizao“ duhan i da je svjestan njegove važnosti u onom vremenu. Danas na području Hercegovine veliki uzlet ima vinogradarstvo i vinarstvo, pa je to vjerojatno grana koja će „zamijeniti“ duhan u njegovoj važnosti za ovaj kraj,

U muzeju se može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

Imamo veoma bogatu i zanimljivu kolekciju, a ovo je svakako još jedan novi turistički potencijal ovoga mjesta i regije – zaključio je Alilović.

Ovom prigodom Robert Alilović je humačkom gvardijanu fra Dariju Dodigu koji je blagoslovio ovaj objekt i sve koji su pristigli (a bio ih je veliki broj) uručio dvije knjige s tematikom svetog Ante koje su nabavljene u Sarajevu prilikom kupnje raznih eksponata za Muzej.

Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje za stolom u dvorištu tvornice uz zabavni program koji je trajao dugo u noć.

Poslušajte izlaganje prof.dr. Jure Belje

Poslušajte razgovor s Benjaminom Tomićem

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!