Ljubuški agronom mr. sc. Branko Rogić organizirao je jučer zanimljivo predavanje o 140 godina organizirane poljoprivrede u Ljubuškom, na koje je doveo i svjedoke koji su pričali kako se nekada kalemila loza i voćke, te smo ga tim povodom danas posjetili i porazgovarali s njim o ovoj obljetnici.

„Ove godine mi obilježavamo 140 godina organizirane, moderne poljoprivrede u Ljubuškom. Austro-Ugarska je prije 140 godina najprije prepoznala profitabilnost uzgoja duhana, pa su tako po cijeloj Bosni i Hercegovini formirana ogledna polja, pa tako i ovdje na području Ljubuškog na području Plantaže. Ogledna polja se formiraju 1882. i to je trajalo do 1912. i u tom razdoblju od 30 godina ovdje su se proučavale i ispitivale nove sorte. Učilo se ljude kako proizvesti rasad tople leje, zaštićeni prostor u kome se može proizvesti rasad. Željezne plugove su tada uveli umjesto drvenih i volove su zamijenili konjima, zato je to početak organizirane i napredne poljoprivrede. Za vrijeme Turske se nije ništa radilo, bilo je nešto pokušaja za vrijeme Rizvanbegovića, a ovo je početak organizirane poljoprivrede“, objašnjava nam Rogić.

„Nakon što je filoksera 1913. došla u Hercegovinu, odmah se prionulo kalemljenju loze na otporne sorte na filokseru, pa je tako na ovom području Voćno-lozni rasadnik prvi proizvodio podloge i prodavao ih po Dalmaciji i cijeloj BiH. Kasnije se tu organizirala i škola za kalemljenje, a najpoznatiji na tom području je bio Franjo Kuri. On je bio 30 godina upravnik, učio je naše ljude iz Radišića kalemiti lozu i voćke. Ja predlažem da se na prostoru koji je danas uz ruševnom stanju, ima još tih zgrada u sklopu Plantaže, da napravimo vinogradarsko-voćarski muzej. Taj muzej bi obuhvatio arhivska vina. Trap je još u dobrom stanju. Imamo neke prostorije gdje bi mogli učiti mlade ljude kako se nekad kalemila loza. Mogla bi se napraviti kušaonica vina. Pa evo, planira se dogodine sadnja, udruga vinara planira sadnju loze na ovih 40 hektara i u tom smislu bi i ove zgrade trebalo dovesti u funkciju“, ističe Rogić, koji se nada kako će njegova ideja biti prihvaćena.  

On dodaje kako je nekadašnje područje Plantaže bilo najpoznatije ljubuško šetalište te se nada kako to može biti tako i u budućnosti.

„Ovdje su nekada 60-tih godina ljudi odmarali i voda je tu bila izdašna, sjećam se kada su nas 60-tih učiteljice dovodile tu u šetnicu, ovo se sve ponovno može dovesti u funkciju u turističke svrhe Ljubuškog“.

„Mi moramo gledati naprijed, pogotovo zbog naših mladih. Mladi nam odlaze i imamo milijun razloga da to dovedemo u funkciju“, poručio je.

Što se tiče njegova predavanja, ističe kako je jučer doveo žive svjedoke, Maricu Tomić rođenu 1926. godine i Vladu Džaju rođenog 1935. godine koji su pričali o tome kako se nekad radilo na poljoprivredi u Ljubuškom.

„Oni su kalemili lozu. Vlado je tada išao po Jablanici, Čitluku… Učili su od Srba, Srbi su njih učili kako se kalemi loza, Srbi su kod nas 40 godina kalemili. Njih dvoje su na predavanju govorili kako je sve to tada bilo. Marica Tomić je bila na izgradnji vinarije 1954., flaširala je i bila odgovorna osoba, Vlado je bio vrsni kalemar, pa sam se sjetio da ta dva svjedoka daju izjave o tome kako se radilo na ovom području“, govori nam Rogić.

Poslušajte razgovor s njim

Ivan Herceg / Radio Ljubuški
Foto: Tomislav Primorac

error: Content is protected !!