Završna večer Hercegovina travel festivala u Ljubuškom bila je u znaku predavanja živuće legende Gorana Milića i Ive Mihalić-Krčmar koja s mužem vodi popularni blog Putoholičari nakon čega je uslijedila panel diskusija svih dosadašnjih sudionika festivala.

Imalo se što čuti i na sinoćnjem dijelu festivala, Iva Mihalic-Krčmar je govorila o putovanju na Uskršnji otok i Atacamu pustinju, a Goran Milić je fokus svog izlaganja stavio na razlike u mentalitetima između različitih kultura, govorio je o razlikama između Hercegovaca, Nijemaca, Amerikanaca…

Ova večer privukla je najveći broj posjetitelja, veliko mnoštvo se okupilo u Kulturnom centru u Ljubuškom, a dvoranom se često prolamao pljesak te smijeh.

„Iznimna mi je čast što smo pozvani na ovaj festival. Jako mi je drago da je u ovako malom mjestu kao što je Ljubuški događa nešto ovako veliko. Bilo nam je super, danas smo prošli po Ljubuškom i saznali što se nudi. Predavanja su bila odlična, organizacija više nego odlična i nadam se da se vidimo sljedeće godine“, izjavila je Mihalic nakon predavanja.

Kaže kako su se u Ljubuškom najviše iznenadili ljudi.

„Svi su jako srdačni, pristupačni, dobrodušni i ljudi su ti koji su me „dobili“ u Ljubuškom.

Milić je pak u svom izlaganju ponajviše uspoređivao mentalitete Balkanaca i Zapadnoeuropljana, ali je dao i svoje neko viđenje života na ovim prostorima.

„BiH je raslojena, hrvatski dio živi bolje od onoga gdje je bošnjačka i srpska većina, to se ekonomski zaključi lako, dnevnica je u hrvatskom dijelu duplo veća nego bošnjačka, a bošnjačka je duplo veća nego u RS-u… Za nas su nekretnine i više od pola života, mi volimo nekretnine. Naš broj četvornih metara po stanovniku bez kredita i dugova je vrlo impozantan, puno više nego u Njemačkoj imamo vlasništva, ali plaće su nam u „podrumu“, ali će rasti plaće. A rasti će i cijene, nitko nije vjerovao da ćete kupovati cigarete za pet-šest maraka, a dođoše na pet-šest maraka, doći će i kava na pet maraka. Doći će i do daljnjeg raslojavanja, oni koji su uporni, koji rade, bit će dobro, oni koji prodaju maglu, ako je dobro prodaju, bit će isto dobro, a oni koji nisu nigdje, ti će loše proći“, prokomentirao je Milić.

Govoreći o svom viđenju Ljubuškog kaže kako je vidljivo da se grad promijenio otkako je on posljednji put bio tu.

„Ljubuški se promijenio, ne da se povećao, ne vidim da se povećao, ali sredio. Dijelovi grada, kafića ima više, mjesta za izlazak, vinarije su napravile iskorak od 50 godina“, istaknuo je.

A Milić je sinoć izvukao i sretne dobitnike nagradne igre, podsjetimo, sponzor Turkish Airlanes je donirao putovanje za najsretnije posjetitelje Hercegovina travel festivala, a u prvom dijelu večeri gradonačelnik Vedran Markotić je darovao djecu koja su izložila svoje radove na temu putovanja u sklopu Hercegovina travel festa.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!