Carigradski patrijarh priznao je kanonsko pravo (autokefalnost) Ohridskoj patrijaršiji na teritoriju države Makednije. Time je i de iure Srpska pravoslavna crkva izgubila jurisdikciju na teritoriju države Makedonije, koju je imala do sada. Uz Srpsku pravoslavnu crkvu stala je Moskva i Ruska pravoslavna crkva koja odbija priznati odluku carigradskog patrijarha Bartolomeja.

Ruska pravoslavna crkva priznaje isključivo kanonska prava Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj Makedoniji, rekao je tajnik Odjela za međunarodne crkvene veze Moskovske patrijaršije, protojerej Igor Jakimčuk.

„Stav RPC će prije svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Sjevernoj Makedoniji“, izjavio je protojerej Igor Jakimčuk, piše RTS.

Carigradska patrijaršija priznala je autokefalnost Ohridske patrijaršije, na teritoriju države Sjeverne Makedonije. To znači da je SPC više nije kanonska crkva u toj državi. Do te povijesne odluke makedonski vjernici bili su službeno pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ta crkva osnovana je tek prije 100 godina, 1922. kada je dobila tomos iz Carigradske patrijaršije. Bilo je to nakon stvaranja Jugoslavije, a pod njenu jurisdikciju su potpali svi pravoslavni stanovnici Jugoslavije bez obzira jesu li Srbi ili ne.

Kako se navodi u priopćenju, poslije sabora Svetog Sinoda Carigradske ekumenske patrijaršije, središte pravoslavlja u svijetu priznalo je naziv makedonske crkve kao Ohridske patrijaršije. To je u skladu sa višestoljetnom tradicijom te stare crkvene patrijaršije, kojoj je konačno ponovno priznata autokefalnost, danas u granicama države Sjeverne Makedonije.

Izvor: narod.hr/RTS

error: Content is protected !!