Rusija je “danas najizravnija prijetnja svjetskom poretku s barbarskim ratom protiv Ukrajine i njezinim zabrinjavajućim paktom s Kinom”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Japanu su na razgovorima koji su se dotakli ruske invazije na Ukrajinu, ali i sve veće zabrinutosti oko uloge Kine u Aziji i šire.

Godišnji samit dolazi s velikim dijelom međunarodne zajednice koji se okuplja kako bi izvršio pritisak na Moskvu zbog Ukrajine, navodi The Guardian.

“Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, već potresa srž međunarodnog poretka uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati”, rekao je Kishida, čija se vlada pridružila strogim sankcijama Moskvi, uključujući energetiku.

 CNN je dobio snimku nadzora onoga što se sada istražuje kao ratni zločin od strane ukrajinskih tužitelja, na kojem se vidi kako ruski vojnici pucaju na dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon susreta u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Obojica civila su umrla nakon bezdušne pucnjave koja je protivna takozvanim ratnim pravilima koja zabranjuju gađanje civila. CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao stražar.

“Oni su krvnici”, rekla je kćer Julia za CNN. “Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran nenaoružan čovjek.”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!