Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić poručio je u petak na obilježavanju 100 godina Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je sustav održan stabilan kroz vrlo dugo razdoblje te da ni mlađe generacije ne trebaju strahovati za isplatu mirovina u budućnosti.

Podsjetio je kako je sustav u prošlosti održan u mnogim turbulentnim vremenima i svjetskim ratovima, promjenama političkih sustava.

HZMO je opstao i temelj je socijalne sigurnosti u Hrvatskoj. Tako je bilo u proteklih 100 godina i to očekujemo i u budućnosti, idućih 100 godina i da mlađe generacije ne trebaju strahovati, poručio je.

Ministar Piletić poručio je da Zakon o mirovinskom osiguranju predviđa usklađivanje mirovina dva puta godišnje i po svemu sudeći, mirovine godišnje mogu ići samo gore.

Istaknuo je da je HZMO pred brojnim reformama, posebice u informatizaciji poslovanja i dostupnosti usluga građanima, važnim ocijenivši i omogućavanje financijskog opismenjavanja svih osiguranika kako bi vodili računa kakva će im biti mirovina te kakve su im mogućnosti da im u budućnosti bude puno veća.

Ministar se osvrnuo i na isplatu energetskog dodatka koja je počela danas, a dobit će ga 633 tisuće umirovljenika.

– Vlada je zaista promptno regirala i u slučaju COVID dodatka, sada i energetskog dodatka koji smo u odnosu na COVID dodatak povećali onu granicu od 100 kuna, dakle ne da je visina mirovine 4000 kuna nego smo podignuli na 4100 i evo danas očekujemo da krene ta isplata za više od 633 tisuća korisnika mirovina, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Vidjeli smo i ministra financija našeg gospodina Marića koji je jučer u rebalansu proračuna naglasio da mirovinska primanja nikad nisu bila upitna i da će za mirovine uvijek biti dostatna financijska sredstva osigurana sa proračunom. Sigurno da ove reforme koje su bile i koje su pred nama trebaju nama omogućiti prvo nama mlađima da radimo dodatno na razvijanju uz financijske pismenosti, rekao je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

– Moram reći da smo poslali otvoreno pismo premijeru za 10 posto povećanja mirovina. Ali kad gledamo, vele inflacija je 3-6 posto itd. ni 10 posto neće biti dovoljno našim umirovljenicima. Ako je prosječna mirovina 2680 kuna, ako je sada ispod 3 tisuće kuna, ima 730 tisuća umirovljenika. Od najniže mirovine preko 300 tisuća umirovljenika. O čemu mi onda dalje možemo više govoriti, Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!