Stota je obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljiteja HDZ-a Franje Tuđmana, koja će biti obilježena nizom aktivnosti. Proslava je počela u Velikom Trgovišću, njegovu rodnom mjestu gdje je izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem položilo vijenac ispred rodne kuće prvog predsjednika. Isto su učinili i na groblju na zagrebačkom Mirogoju, a vrhunac svečanosti očekuje se večeras u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje u 19 sati počinje svečanost.

U rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika Veliko Trgovišće stiglo je jutros vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem. Ispred rodne kuće položeni su vijenci, a kasnije oko 10 sati izaslanstvo će vijenac položiti i na njegovom posljednjem počivalištu zagrebačkom Mirogoju, izvijestio je HRT-ov novinar Šime Vičević.

Istaknuo je da će se u Zagrebu danas održati i znanstveno stručni skup – Uvijek i sve za Hrvatsku, na kojem se očekuje veliki broj znanstvenika, povjesničara i političara. A u večernjim satima u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečanost povodom 100. obljetnice rođenja, na istom mjestu gdje je 1990. godine održan prvi opći sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje  2.000 uzvanika.

– Zahvaliti svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodom što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali isto tako za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog narod, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni, dapače, bili su jako teški. Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve strateške ciljeve  – članica je EU-a, Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je i bio njegov cilj – da se svi zajedno borimo, trudimo i radimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka, rekao je premijer Plenković.

Proslava stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika izazvala je podjele, pa je svečanost osim u Zagrebu organizirana i u Vukovaru.

Izaslanstvo HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije jutros je položilo vijence na memorijalnom groblju, a poslijepodne bit će održana i svečana akademija koju organizira krug njegovih nakadašnjih suradnika, a prisustvovat će i mlađi sin predsjednika – Stjepan Tuđman.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!