Ukrajinska vojska je pod najvećim pritiskom od onih prvih kaotičnih tjedana rata kada su ljudi mislili da će Rusi u kratkom roku zauzeti Kijev. Rusi su se sada povukli iz područja oko glavnog grada gdje su izgubili bitku, kao i iz drugih područja na sjeveru. Ukrajinske trupe su se predale u Mariupolju. To znači da se Rusi sada mogu koncentrirati na područje istočnog Donbasa.

Trenutno okružuju nekoliko prilično velikih gradova. Severodonjeck je najveći od njih. To je samo malo područje u smislu ogromne zemlje kolika je Ukrajina. No to je simbolički, politički važno u smislu napretka rata, piše BBC.

Izgleda da oružje koje šalje Zapad, velike američke haubice i sl., još nije došlo do tog dijela Ukrajine.

Ruska strategija: Bombardiraj, opkoli, zauzmi

Joe Inwood, BBC-jev dopisnik iz Kijeva, piše o ruskoj taktici na istoku Ukrajine. Selo po selo, grad po grad, ruske snage prvo bombardiraju, potom opkole, a zatim zauzimaju ukrajinska mjesta koristeći pritom golemi broj vojnika.

Upravo to se trenutno događa u Luhansku, a naročito gradu Severodonjecku. Guverner Luhanska, Serhij Haidai, rekao je da se Rusi približavaju sa svih strana.

Severodonjeck je posljednje veće uporište ukrajinskih snaga na istočnoj obali važne rijeke, navodi dopisnik. No, na putu ruskim snagama su neke od najodlučnijih i najiskusnijih postojbi ukrajinske vojske.

Opskrbne linije prema Severodonjecku i dalje su otvorene, ali nije jasno koliko će to još potrajati. Moglo bi biti samo pitanje vremena kad će branitelji biti potpuno okruženi i neće se moći izvući, baš kao ni preostali civili u gradu.

Proruski separatist: Probili smo liniju ukrajinske obrane u Luhansku

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti donosi izjavu Rodiona Mirošnika, veleposlanika samoproglašene Narodne republike Luhansk u Rusiji.

Rekao je da su snage separatista iz Luhanska, zajedno s ruskom vojskom i borcima iz samoproglašene Narodne republike Donjeck, probile linije ukrajinske obrane u regiji Luhansk na istoku Ukrajine.

“Ukrajinska obrana se urušava. U tijeku je ofenziva na Zolote. Naše mirovne snage napreduju prema Malorizancevu u Volčejavarovki. Nije jasno koliko ukrajinskih snaga je napustilo ta naselja, a koliko ih je istalo, ali trend je očit i vidljiv”, napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Ukrajina: Ruski napad na istoku mogao bi odrediti sudbinu zemlje

Dužnosnici ukrajinskih obrambenih snaga upozoravaju da je ruski napad u istočnoj Ukrajini trenutno u najintenzivnijem stadiju i mogao bi potencijalno odrediti sudbinu zemlje.

Moskva je odlučila intenzivirati ofenzivu u Donbasu na istoku Ukrajine nakon što je povukla snage iz okolice dva velika grada, Kijeva i Harkiva.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je rekao da će ruska vojska nastaviti “specijalnu operaciju sve dok se ne postignu ciljevi”. Također je naglasio da je Moskva spremna voditi dugu ofenzivu u Ukrajini.

“Rusi brišu Severodonjeck s lica zemlje”

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine te napadaju ključne gradove, prvenstveno industrijski grad Severodoneck.

Serhij Gaidai, guverner regije Luhansk, rekao je da ruske snage napadaju Severodonjeck zračnim udarima, raketama, artiljerijom i minobacačima kako bi utvrdile svoju kontrolu nad regijom i nastavile dalje u unutrašnjost Ukrajine.

“Situacija je jako teška i, nažalost, postaje sve gora”, rekao je Gaidai u videu objavljenom na Telegramu, dodavši kako je u tijeku “totalna ofenziva iz svih smjerova”

“Ruska vojska je odlučila potpuno uništiti Severodonjeck. Naprosto brišu Severodonjeck s lica zemlje”, objavio je Gaidai.

U napad na regiju Luhansk poslane su tisuće vojnika, rekao je Gaidai, dodajući da je bombardiranje Severodonjecka tako intenzivno da je prekasno za evakuaciju 15.000 preostalih civila iz tog grada.

/HMS/

error: Content is protected !!