Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu prilikom posjeta bolnici jednom ruskom vojniku ranjenom u Ukrajini kako će se “definitivno” vratiti na liniju bojišnice nakon što se oporavi od ozljeda.

U pažljivo organiziranom posjetu bolnici – njegovom prvom susretu s vojnicima koji se bore u Ukrajini – ruski predsjednik se raspitivao o njihovim ozljedama i obiteljima, ali se nije razgovaralo o ratu, prenosi britanski The Telegraph.

Putin je, naime, posjetio vojnu bolnicu u Moskvi, gdje je sve bilo prepuno tjelohranitelja u bijelim mantilima koji su se motali i provjeravali po hodnicima.

Nakon što mu je jedan službenik rekao kako se jedan od ranjenih vojnika želi vratiti u borbe, on je tog vojnika upitao namjerava li doista nastaviti služiti u ruskim snagama. Kad je on odgovorio: “Naravno da imam”, Putin, koji je nosio bijelu kutu preko odijela, rekao je: “Definitivno hoćeš”.

Ozlijeđeni muškarci djelovali su napeto tijekom posjeta i pozorno stajali pored svojih bolničkih kreveta, odjeveni u pidžame. Navodno se oporavljaju od rana koje su im nanijeli geleri i meci, ali nisu su se vidjele nikakve očite ozljede uobičajene za vojnike ozlijeđene u ratnim zonama.

Putin ih nije pitao za njihova iskustva na bojnom polju niti komentirao neprijateljstva koja su u tijeku.

Ruska vojska još od ožujka nije objavila novi službeni broj poginulih vojnika, ali su britanski obrambeni čelnici ovog tjedna rekli kako je “vjerojatno” da je Rusija izgubila onoliko vojnika u tri mjeseca rata u Ukrajini koliko je Sovjetski Savez izgubio u devet godina borbe Afganistanu.

Govoreći na sastanku vlade kasnije u srijedu, Putin je pohvalio ruske vojnike. “Ti ljudi su riskirali svoje živote i zdravlje za dobrobit naroda i djece Donbasa i zbog Rusije. Svi su oni heroji”, rekao je.

Nekoliko sati ranije, potpisao je dekret o ubrzanom dobivanju ruskog državljanstva za stanovnike dviju ukrajinskih regija koje je okupirala Rusija, što je potez koji će vjerojatno štetiti mogućnosti mirovnih pregovora.

Uredba pojednostavljuje prijave za Ukrajince iz Hersona i Zaporožja, dvije regije na jugu zemlje koje su pod ruskom kontrolom od početka rata.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!