Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je optužnicu iz Srbije protiv četvorice pilota iz vremena oslobodilačke akcije Oluja.

Rekao je da su na sjednicu došli nakon sastanka u Vladi koji su na njegovu inicijativu održali s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo pročitali kao i većina javnosti, o tome da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika HRZ-a iz vremena oslobodilačke akcije Oluja. U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć”, rekao je Plenković te nastavio:

“Srbija radi korak unatrag”

“Kao što znate, ja sam to rekao i u Davosu, o tome sam razgovarao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, branitelja, policajaca za reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikad za vrijeme rata nije bilo zapovjedi koje bi bile usmjerene protiv civilnih ciljeva. Vlada RH će, naravno, kao što je postupala i ranije, imalo smo takvu situaciju prošle godine sa zapovjednicima vezano za operaciju Bljesak, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna RH. Pritom želim itekako naglasiti kako smatramo da nije dobro za odnose normalizacije činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvaziuniverzalnu jurisdikciju, proširenje na države bivše SFRJ čime ovakvim potezima radi korake unatrag u pogledu pomirenja.”

Zahvala pilotima

“Uvjeren sam da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje, ne donosi boljitku odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je onda polarizirana, ali koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti našu čvrstu, konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine, procesuiranja ratnih zločina. Želim poslati poruku našim pilotima, zahvaliti im što su bili jutros s nama i kazati da će hrvatska država, institucije, a osobito Vlada, znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je Plenković.

Iskazao je i sućut američkom narodu za strašan zločin u Teksasu gdje je ubijeno 19 učenika i dvije profesorice.

Kratko je komentirao i protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve.

“Analizirat ćemo temeljno tu situaciju i nakon toga odlučiti o našim potezima”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako će vidjeti na koji način se može pomoći onima koji su pretrpjeli velike štete u tuči koja je padala na sjeveru zemlje prije dva dana, piše N1.

Izvor: narod.hr/n1